Van 23 juni tot 2 juli vond de Expeditie Doggersbank 2012 plaats. Het doel van de expeditie was om het bijzondere onderwaterleven op de Doggersbank en Klaverbank te onderzoeken én wrakken te ontdoen van visnetten en -lijnen.
(foto: zeewolf/ Wouter Lengkeek)
De expeditie is georganiseerd vanuit “Bescherm een wrak”, een initiatief dat is opgestart vanuit Vereniging Kust & Zee, Stichting De Noordzee, Duik de Noordzee schoon en Sportvisserij Nederland, met de steun van de Nationale Postcodeloterij. De expeditie 2012 werd tevens gesteund door het Wereld Natuur Fonds, NCBNaturalis en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Stichting ANEMOON zorgt bij dit project de verwerking van de inventarisatiegegevens en de analyse.
Check hieronder de trailer van 2012:
De resultaten dit jaar zijn spectaculair en tonen aan hoe belangrijk de Doggers- en Klaverbank en met name de daar gelegen scheepswrakken zijn voor de biodiversiteit van de Nederlandse Noordzee.
Tijdens de expeditie dit jaar zijn veertien duiken gemaakt, door weersomstandigheden de helft minder dan gepland. Ondanks het slechte weer hebben de expeditieleden verschillende onderzoeken gedaan, met belangrijk resultaat. De biodiversiteit is in kaart gebracht op wrakken van de Doggersbank en op de natuurlijke grind en keienbodem van de Klaverbank.
Zeeduivel (foto: Udo van Dongen)
Minstens veertig soorten zijn zelden of nooit eerder levend in Nederland waargenomen. Voorbeelden van die
Zeeduivel (foto: Udo van Dongen) soorten zijn de priktolhoren, paarse waaierslak, de zeewolf en zeeduivel. Van deze laatste twee vervaarlijk uitziende vissoorten zijn nu voor het eerst bewegend beelden in de Nederlandse Noordzee gemaakt.
-> Lees meer op Natuurbericht.nl