Door wc gespoelde vissen bedreigen de oceanen

9483
16 jan 2013

Wereldburgers die op hun aquariumvissen zijn uitgekeken en overwegen om deze door de wc te spoelen, moeten daar nog eens goed over nadenken. De vissen vormen – wanneer ze middels de wc-pot hun vrijheid terugkrijgen – namelijk een serieuze bedreiging voor de oceanen.

Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Californië, Davis. In een rapport schrijven wetenschappers dat meer dan elf miljoen aquariumvissen jaarlijks naar Californië komen om daar in Amerikaanse aquaria te belanden. De vissen komen van oorsprong niet in de VS voor en komen uit landen als Indonesië en de Filipijnen. Inmiddels zijn in de wateren rondom Californië al dertien van deze ‘tropische’ soorten aangetroffen. Waarschijnlijk zijn ze hier beland nadat hun baasjes ze door het toilet hebben gespoeld.

Taaie vissen

Dertien soorten: dat lijkt niet zo heel veel. En toch moeten we het niet bagatelliseren, zo waarschuwt onderzoeker Susan Williams. Ze wijst erop dat vissen op verschillende manieren op plaatsen kunnen belanden waar ze van oorsprong niet voorkomen. Bijvoorbeeld doordat ze in ballastwater – water dat schepen opnemen om hun diepgang en stabiliteit te vergroten en tijdens hun vaart op andere plekken weer weg laten stromen – belanden. Het moet worden gezegd dat door ballastwater nog veel meer soorten in vreemde wateren belanden, dan door baasjes die hun aquariumvissen zat zijn. Maar toch zijn die dertien soorten een factor om rekening mee te zouden. Uit onderzoek van Williams en haar collega’s blijkt dat maar liefst 69 procent van de soorten die middels de wc-pot in de wateren rondom Californië belanden, zich daar met succes weet te vestigen. “Ze zijn zeer succesvol (in vreemde wateren, red.) omdat ze gekweekt zijn om taai en robuust te zijn. Ze moeten wel zo hard zijn, om de handel te overleven.”

Koraalduivel

De onderzoekers zetten in hun rapport ook uiteen waarom het zo’n probleem is als aquariumvissen in grote wateren belanden. Ze noemen als voorbeeld de koraalduivel (zie foto bovenaan dit artikel). Dit is een echt roofdier dat ecosystemen waarin de koraalduivel niet thuishoort, helemaal op hun kop kan zetten. Een koraalduivel is trouwens een mooi voorbeeld van een vis die ook koudere temperaturen kan handhaven en zich dus prima in de wateren rondom Californië kan vestigen. Sterker nog: als de oceanen warmer blijven worden, kan deze zich waarschijnlijk ook veel verderop nog prima settelen.

Zeewier

Een ander gevaar is Caulerpa taxifolia, een door aquariumhouders veelgebruikt zeewier. Ook dit belandt regelmatig in de wateren rondom Californië en zorgt daar voor grote problemen, omdat het in korte tijd de gehele zeebodem overwoekert en waterplanten uitroeit.

34 soorten

De koraalduivel en C. taxifolia zijn zomaar twee soorten die de oceanen nabij Californië kunnen bedreigen. Maar er zijn er meer, zo benadrukken de onderzoekers. Ze wijzen in hun rapport zeker 34 soorten aan die zich met het huidige klimaat prima in de oceaanwateren kunnen vestigen.

Om dat te voorkomen, lijkt het verstandig als mensen die een aquarium willen daar nog eens goed over nadenken. En mensen die van een aquarium af willen, moeten een manier vinden om van hun vissen af te komen zonder dat deze een gevaar voor de natuur gaan vormen. Aquariumvissen door de wc spoelen of in de natuur uitzetten, is in veel gebieden dus af te raden.

Bron: Scientias.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.