Duurzaam beheerplan zeebaars

6136
10 dec 2013

Er komt een duurzaam beheerplan voor de zeebaars. Deze toezegging deed staatssecretaris Sharon Dijksma naar aanleiding van vragen die Tweede Kamerleden André Bosman (VVD ) en Sjoera Dikkers (PvdA) stelden tijdens het Algemeen Overleg Visserij van de Tweede Kamercommissie voor Economische zaken.

De Kamerleden Bosman en Dikkers stelden hun vragen eind november naar aanleiding van alarmerende berichten over de terugloop van de zeebaarsbestanden door de Internationale Raad voor Onderzoek der Zee (ICES). De Europese zeebaars wordt sterk overbevist, waardoor het bestand sinds 2005 met meer dan 20% is afgenomen. Daarbij zijn de laatste jaarklassen (vanaf 2008) zwak.

 
André Bosman (VVD) en Sjoera Dikkers (PvdA)

ICES adviseert daarom de commerciële visserijdruk in 2014 met 36% te reduceren. De staatssecretaris deed geen uitspraken over mogelijke korte termijn beheersmaatregelen, maar zegde wel toe dat er een duurzaam beheerplan voor de zeebaars komt.

Nieuwe kijk

Sportvisserij Nederland wil daarbij tot een nieuw soort beheer van de zeebaars komen. Hierbij ligt het accent op de sportvisserij, aangezien de zeebaars een iconische soort is geworden voor de Nederlandse en Europese zeesportvisserij. Bovendien is de sociaal-economische waarde van een door de sportvisserij gevangen zeebaars meer dan een factor vier hoger dan wanneer deze vissoort beroepsmatig wordt gevangen (17 miljoen euro tegenover 4 miljoen euro in 2010, volgens cijfers van IMARES).

De visie van de georganiseerde sportvisserij is neergelegd in de position paper 'Nieuwe kijk op zeebaars' (pdf). Dit document zet de plannen voor het nieuwe zeebaarsbeheer kort en bondig uiteen en laat aan de hand van voorbeelden uit Amerika (striped bass) en Ierland (zeebaars) duidelijk zien dat zowel de ecologie als de economie hiervan profiteren.

Lees ook:

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide