Antarctische vis heeft ijs in zijn lijf dat niet smelten kan

3893
25 sep 2014

Antarctische vissen hebben ‘antivries’ in hun lijf: proteïnen die voorkomen dat de vissen bevriezen. Maar onderzoek toont nu aan dat diezelfde eiwitten voorkomen dat ijskristallen in het lijf van de vissen smelten.

Zo’n veertig jaar geleden ontdekten wetenschappers hoe sommige vissen er in slagen om in het ijskoude water rond Antarctica te overleven. In de vissenlijfjes troffen ze antivries-proteïnen aan. Deze proteïnen voorkomen dat de vissen bevriezen door zich te binden aan ijskristallen die het lichaam binnendringen. Doordat de proteïnen zich aan die ijskristallen binden, wordt voorkomen dat deze ijskristallen gaan groeien.

Smelten

Maar nu hebben onderzoekers een opmerkelijke nieuwe ontdekking gedaan. De proteïnen voorkomen niet alleen dat de ijskristallen in het lijfje van de vissen groeien. Ze voorkomen ook dat de ijskristallen smelten.

-> Lees het volledige bericht op Scientias.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.