Zeeforellen uitgezet in Lauwersmeer

6514
06 mrt 2015

In het Lauwersmeer zijn vanochtend enkele honderden zeeforellen uitgezet. Het loslaten van de vissen moet leiden tot herstel van de populatie zeeforellen in de wateren in het noorden van Nederland.

Foto: De zeeforellen werden vanochtend uitgezet (Herman Wanningen)

Het uitzetten van de forellen is een samenwerking tussen de provincies Groningen en Friesland, enkele ecologen en de federaties Sportvisserij Fryslân en Groningen Drenthe. De losgelaten dieren komen uit Denemarken, waar de forellenpopulatie erg hoog is. De komende jaren zullen vaker groepen forellen worden uitgezet in het Lauwersmeer.


Zeeforellen vinden hun vrijheid in het Lauwersmeer (foto: Pyt Achenbach)

Trekroute

Sinds de afsluiting van de Lauwerszee in 1969 is de populatie in Nederland drastisch afgenomen, zegt ecoloog en initiatiefnemer Wouter van der Heij. "Zeeforellen werden in Nederland vooral geboren in zoete binnenwateren in Drenthe. Na ongeveer twee jaar trokken ze dan via de Lauwerszee naar de zoute Waddenzee, om na enkele jaren weer terug te keren naar de geboortestreek om daar te paaien."

Deze trekroute raakte verstoord door de plaatsing van sluizen in de Lauwerszee. "Daardoor konden de vissen konden hun paringsgebied niet meer terugvinden en zo verdwenen ze langzaam uit Nederland", zegt Van der Heij. In Noord-Nederland leven tegenwoordig nog maar enkele exemplaren.

Luikjes

In overeenstemming met de provincies is daarom besloten om de sluizen en gemalen in de trekroute weer open te stellen voor de vissen. In de grote sluizen tussen het Lauwersmeer en de Waddenzee zijn luikjes geplaatst, waar de forellen doorheen kunnen zwemmen.

"Over vijf jaar willen we dat de hele trekroute weer toegankelijk is voor zeeforellen", zegt Van der Heij. Het is de bedoeling dat de forellen in de Drentse binnenwateren gaan paaien, waardoor over ongeveer tien jaar een populatie van zo'n 400 vissen is ontstaan. Het uitzetten van nieuwe groepen dieren is dan niet meer nodig.

Bron: NOS


Vlnr: Pyt Achenbach van Sportvisserij Fryslân, Henk Mensinga van hengelsportfederatie Groningen Drenthe en Jan Kamman van Sportvisserij Nederland (Foto Jeroen Schoondergang)

In de media:

Lees ook:

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide