Nederlands team klaar voor WK Bootvissen

4045
15 sep 2015

Vandaag starten de officiële wedstrijden van het WK Bootvissen, waarbij het Sportvisserij Nederland Bootvisteam met hoofdsponsor SPRO – onder leiding van bondscoach Henri Karremans – zeker tot de outsiders wordt gerekend.

De rit naar het Ierse Donegal verliep vorige week zeker niet vlekkeloos. Teamlid Ernest Ripson bleek aan zijn Belgische identiteitskaart niet voldoende te hebben en werd al bij de Kanaaltunnel uit de bus gepikt om vervolgens rechtsomkeer te maken naar Nederland. Gelukkig kon de bootvisser later per vliegtuig alsnog afreizen naar Ierland.


Natte trainingsdagen

Daar begonnen teamleden Piet Buijk, Frank van Schilt, Kees Westdorp, Sjaak Verburg en Ernest Ripson aan een reeks kletsnatte trainingsdagen. De tweede vrije trainingsdag werd zelfs afgelast door de harde wind. Ondanks de barre weersomstandigheden, met soms wel 20 mm. neerslag, wist de Nederlandse ploeg goed vis te vangen: mooie pollak, maatse lipvis en zelfs enkele haaitjes. Prachtige vangsten, aangezien de tellende vissen op het wereldkampioenschap minimaal 25 centimeter moeten zijn. Vooral Ernest Ripson en Piet Buijk bleken meesters in het vangen van pollak.


De tweede, vrije trainingsdag werd afgelast door de harde wind en ruige zee.


Catch & release

Laatstgenoemde vissoort levert de meeste punten op tijdens het wereldkampioenschap. Er wordt tijdens het WK gevist volgens het zogenoemde ‘catch en release systeem’ – waarbij je voor elke vissoort een vooraf vastgesteld aantal punten krijgt – waarna de vis weer wordt teruggezet. Een pollak levert bijvoorbeeld 4 punten op terwijl je voor een lipvis slechts de helft krijgt. Een ander belangrijk aspect tijdens de wedstrijden is dat er geankerd gevist moet worden. Hierdoor is het van belang van meet af aan goed vis te vangen op de stekken en niet vast te lopen aan de ruwe bodem, waardoor kostbare vistijd verloren gaat. Door hier goed op in te spelen kan de Nederlandse equipe nog weleens voor een verrassing gaan zorgen, naast toplanden als Engeland, Frankrijk en Italië.


Tijdens de trainingen werden er o.a. mooie pollakken gevangen.


Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.