IJsvorming is funest voor het ijsvogeltje

5340
10 jan 2008

VEGHEL - Langs het Duits Lijntje in Veghel loopt een sloot die uitmondt in een plas bij de Busselbundersweg.

In de sloot drijft een dode vis. Slachtoffer van de laatste vorstperiode die aan veel Veghelse vissen het leven kostte. De wateren in De Bunders zijn namelijk deels dichtgeslibd en in het ondiepe water kunnen de vissen geen kant meer op als het wateroppervlak bevriest. De gemeente gaat in het voorjaar baggeren om het probleem te verhelpen.

De dode vis ter hoogte van Natuurtuin 't Bundertje is opmerkelijk, omdat het water hier relatief lang ijsvrij blijft. Komt door het kwelwater dat met name in het najaar en de winter opborrelt. Dit water is per definitie warmer dan het water dat aan de vorst wordt blootgesteld. Het kwelwater is ook de reden waarom het water er in deze tijd zo bruinig uitziet. Er zit relatief veel ijzer in. Hoewel het bruine water er voor mensen wat onappetijtelijk uitziet, vormt de plas het ideale jachtterrein voor het ijsvogeltje.

Dit vogeltje is hier tijdens de afgelopen wintertelling van de Vogelwacht en het IVN meerdere keren gesignaleerd. Het felblauwe vogeltje leeft op een dieet van vis. Vanaf een overhangend takje loert het beestje in het water. Alle vissen die kleiner zijn dan het vogeltje zelf zijn potentiële prooi. Een snelle duik in het water en het ijsvogeltje heeft zijn maaltje binnen. Op de tak teruggekeerd wordt het geschubde slachtoffer net zo lang tegen het hout gezwiept tot het niet meer beweegt. Vervolgens verdwijnt het achter de huig van het ijsvogeltje.

De naam ijsvogel is overigens curieus. Want ijs is de grootste vijand van het ijsvogeltje. Immers: geen open water, geen eten. Bij strenge winters leggen de overwinterende ijsvogels dan ook massaal het loodje. Met de afgelopen zachte winters ziet het perspectief er voor het ijsvogeltje echter een stuk beter uit. Bij Natuurtuin 't Bundertje worden de omstandigheden voor het vogeltje verder verbetert. Er wordt een steile wand gemaakt waarin het vogeltje kan nestelen. In de wand worden boomstronken ingegraven, met de wortels naar buiten. Tussen deze wortels voelt het ijsvogeltje zich thuis en is het veilig voor vijanden.

Zoals ook rond de Aa worden de overige oevers van de waterplas bij 't Bundertje afgevlakt, waardoor waterplanten meer kans krijgen. Ruigere waterranden bieden meer schuilgelegenheid voor amfibieën en andere waterdieren. Om het ook voor de mens wat aantrekkelijker te maken, wordt er een houten brug over het water gelegd, een zitbankje geplaatst en een informatiepaneel geplaatst. "Zo'n brug maakt het voor de mensen allemaal net wat spannender", verklaart Marja van Heijst, namens de gemeente.

De opwaardering van de natuur rond 't Bundertje past in de visie om de Natuurtuin een grotere rol te laten spelen in de natuur- en milieu-educatie van de jeugd. Om dit streven ook letterlijk wat meer in beeld te krijgen worden struiken en bomen rond de Natuurtuin weggehaald. Naar verwachting gaan de werkzaamheden rond 't Bundertje in april van start. Bron: brabantsdagblad.nl
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.