Baggerwerkzaamheden Barneveld en Voorthuizen van start

6361
04 jan 2008

Barneveld - Vanaf maandag 7 januari starten Waterschap Vallei & Eem en de gemeente Barneveld met baggerwerkzaamheden in Barneveld en Voorthuizen.

In Barneveld krijgen de wijken Zuid I, Zuid II en Norschoten een schoonmaakbeurt. In de kern Voorthuizen worden enkele kleinere watergangen en de vijver Molenveen gebaggerd. Het water langs de Lange Voren en de Lunterseweg zijn als eerste aan de beurt. Tijdens het werk repareert of vervangt de aannemer waar nodig de oeverbeschoeiing. Ook legt hij daar waar mogelijk natuurvriendelijke oevers aan. Naar verwachting zijn de werkzaamheden begin april 2008 klaar.

Op de bodem van iedere sloot of vijver ligt een zwarte laag bagger. Dit bestaat uit blad, dode waterplanten, stof en zand. De baggerlaag groeit elk jaar 1 á 2 centimeter. Zo'n dikke laag bagger kan ervoor zorgen dat bij warm weer het water gaat stinken. Ook kan de bagger ervoor zorgen dat het regenwater niet snel kan worden afgevoerd. Bij hevige regenval kan er zelfs wateroverlast ontstaan.

Hoe te werk
Baggeren is een ingrijpende klus. In Barneveld worden de vijvers en singels 'droog' en 'nat' gebaggerd. Droog baggeren betekent dat al het water wordt weggepompt en de aannemer de bagger met een graafmachine vervolgens weg schept. De graafmachine schept de bagger op een vrachtwagen, die de bagger afvoert. Voordat men de singels en vijvers droogzet, moeten de vissen verhuizen. Een professionele visser zal de vissen wegvangen. Daarnaast wordt ook 'nat' gebaggerd. Bij deze methode worden eerst alle waterplanten gemaaid. Vervolgens duwt een duwboot de bagger naar de overslag locatie. Hier schept een kraan de bagger in een vrachtauto en wordt de bagger afgevoerd.

Bij de Lunterseweg wordt droog gebaggerd en bij de Lange Voren zal men nat baggeren.
De firma Niebeek Milieumanagement begeleidt het baggeren in opdracht van het waterschap en de gemeente.

Niet direct vis terug
Na het baggeren kan er niet direct vis worden teruggezet. Dat zou slecht zijn voor het natuurlijke evenwicht in het water en dus ook voor de vissen zelf. Het duurt een tijdje voordat er weer voldoende voedsel voor de vissen beschikbaar is. In overleg met de Hengelsportvereniging in Barneveld is besloten om direct na het baggeren extra waterplanten te planten. Hierdoor kan het natuurlijk evenwicht zich sneller herstellen. De verwachting is dat de visstand op deze manier over twee jaar weer op hetzelfde peil is als nu. Het kost even tijd, maar op deze manier kan zowel het natuurlijke evenwicht als de visstand zich het beste herstellen.

Als het werk gedaan is
Na het baggeren zijn de singels en vijvers weer helemaal schoon. Het water kan weer voldoende worden opgevangen en afgevoerd. De wateren zien er nog wel een beetje kaal uit. Het duurt even voordat de nieuwe waterplanten zijn volgroeid. De natuur is nog kwetsbaar en heeft tijd nodig om zich te herstellen. Er kan ook kroos op het water gaan groeien. Het waterschap houdt dit in de gaten en neemt indien nodig maatregelen tegen het kroos.

Bron: barneveld.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.