Satelliet volgt tonijn in oceaan

5967
13 aug 2007

De populatie blauwvintonijnen die in de Golf van Mexico paait, haalt haar voedsel uit dezelfde wateren als de populatie die paait in de Middellandse Zee.

Tonijn, een sterk bedreigde vissoort, in een transporttank in de Middellandse Zee. Foto AFP/Greenpeace

Dat hebben wetenschappers van het Amerikaanse Tuna Research and Conservation Center vastgesteld door tonijnen met elektronische tags uit te rusten. De blauwvintonijn (Thunnus thynnus L.) is een bedreigde soort, maar wordt volop bevist.

Regels voor visserij zijn gebaseerd op het idee dat de vissen in twee strikt gescheiden groepen leven aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. Het was al bekend dat ze mengden, maar onbekend was hoe. De wetenschappers brachten chips aan in zes tonijnen, die ze maandenlang met satellieten volgden.

Uit de routes concludeerden ze dat de dieren in dezelfde wateren bij Ierland voedsel zoeken en daar mengen, voordat ze naar hun paaiplaatsen vertrekken. Het onderzoek, gepubliceerd in Hydrobiologia, werd deze week gepresenteerd door The Census of Marine Life, een internationaal onderzoeksproject naar soortdiversiteit in zee. In totaal zijn er al meer dan 1.300 tags geplaatst bij blauwvintonijnen.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.