De jeugd is de vissport weer aan het ontdekken

6084
03 aug 2007

DE LANGSTRAAT - De afgelopen vijf jaar is het aantal jeugdige vissers toegenomen van 150.000 tot 450.000 toe. Volgens Sportvisserij Nederland komt dit vooral door de technische ontwikkelingen in deze sport.

Zoals de intrede van elektronica - verklikkers - en de vele hebbedingen voor karpervissers.

"Vooral tussen twaalf en zeventien jaar is vissen heel erg in. Daarna wordt het minder, dan krijgen ze een bijbaantje en hebben de jongeren minder tijd", is de ervaring van Joop Vos (55), eigenaar van Joh. Vos Capelle, die aan de Hoofdstraat in Sprang-Capelle onder meer hengelsportmateriaal verkoopt.

Die populariteit heeft niet alleen met het vissen zelf te maken, denkt Vos. "Pubers willen zich meer los maken van hun ouders. Ze willen meer samen met hun vrienden iets doen. In een tentje zitten, een beetje kletsen en iets drinken. Ze zoeken een eigen plekje in de maatschappij, zonder dat ze constant in de gaten worden gehouden." Urenlang stilzwijgend naar een dobber staren is er dan ook bijna niet meer bij.

"Ze vissen vooral op karper. Daar gebruiken ze meestal een werphengel met een verklikker voor. Dan horen ze vanzelf of ze beet hebben. Ze zetten hun hengels bij elkaar vast aan een rod pot, zodat ze bij elkaar kunnen blijven zitten. Ondertussen maken ze het gezellig."
Bij gezelligheid hoort enig comfort. Vos merkt dan ook dat daarvoor flink wat geld wordt uitgetrokken. "Er worden een tent en een rod pot aangeschaft, maar ook een stretcher en een paraplu." Overigens is het deze zomervakantie matig gesteld met de uitgaven van de hengelaars. "Het regent veel te veel. Het is helemaal geen visweer."

Vissen op voorntjes is uit, snoekbaars, snoek en karper zijn in bij de jeugd. "Vooral de karper. Op sommige plekken in deze regio zitten er heel veel. Bij de Uniekaas in Kaatsheuvel bijvoorbeeld."

Karpervissen is volgens Vos geen hype. "Zeker niet. Dit is al een jaar of twaalf aan de gang. Niet alleen in Nederland, ook in het buitenland. Het blijft. Je merkt het ook aan de producenten. Vroeger had je maar één smaak voer, nu wel tien. Tuttifrutti, banaan, chocola. Er komt steeds meer bij."

Vos is zelf ook een fervent visser. Niet met een werphengel, maar lekker aan de waterkant azen op voorntjes met een telescoophengel en een dobber. "Je zit dan veel verder van elkaar, dus heb je echt rust." Hoewel, dat is zijn geval betrekkelijk. "Soms heb je toch nog meer praat dan je eigenlijk had gewild."

Bron: brabantsdagblad.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.