Zeevissen - matserclass tongvissen

21 mei 2014

Tongvissen roept beelden op van een sfeervolle nachtvisserij op zomerse, Zeeuwse stranden. Dat is echter niet de enige manier om de tong aan de vinnen te komen. Bert Heukels vist in en rondom de Rotterdamse havens op tong. Daar liggen tot ver voorbij de Beneluxtunnel prima tongstekken. Ondanks – of misschien wel dankzij – het gegeven dat dit tientallen kilometers landinwaarts is.

De visstek bij Hoogvliet voelt onwerkelijk aan. Dat zou voor iedere soort visserij gelden, maar zeker voor een die je met nachtelijke stranden associeert. Achter Bert doemen de voor de Botlek typerende buizen en tanks van een grote raffinaderij op, voor hem ligt de Oude Maas. De omgeving mag er dan erg industrieel en volgebouwd uitzien, het water heeft toch een visserige aantrekkingskracht. Er staat een mooi stroompje, dat hier en daar opzij wordt geduwd door een zijkanaal. Meeuwen houden het water scherp in de gaten. “Je ziet hier ’s ochtends soms enorme scholen jagende vis”, verklaart Bert als hij zijn spullen uitlaadt op een plek waar zoet en zout elkaar ontmoeten – een slordige 20 km landinwaarts vanaf de Pier van Hoek van Holland gezien. De stek valt onder de categorie ‘binnenwater’, dus de VISpas is hier vereist. “Je kunt hier roofblei, snoekbaars en baars vangen, maar ook zeebaars en makreel. Af en toe zwemmen hier zelfs zeehonden voorbij.”

Klik hier voor het hele artikel. (PDF)

-> meer zeevisartikelen

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide