Karpervissen - Instant succes met supermarktaas

21 apr 2009

Deze maand laten we de hengelsportzaak héél even links liggen als het om ons aas gaat. We gaan low budget inkopen doen in de lokale supermarkt waar de meest fantastische aassoorten te vinden zijn.

In het artikel 'Instant succes met supermarktaas' laat Robert de Wilt je al een reeks geweldige aassoorten zien, maar hij vertelde je natuurlijk niet alles. Hieronder nog een aantal toppertjes waarmee je snel een effectieve voerplek opbouwt én direct kunt oogsten.

Je zou het niet zeggen, maar met ontbijtkoek heb je een veelzijdige karperkoek in handen. Allereerst is deze bruine massa heel gemakkelijk tot een deeg te kneden. Let er daarbij op dat je maar heel weinig water toevoegt, want voor je het weet sta je een slappe drol te kneden. Dit deeg kun je freelinend vissen, dus enkel een balletje op de haak en dan goed op de lijn letten wanneer deze wegloopt. Maar het is ook aan een vastloodsysteem te vissen: hoe harder het deeg, hoe beter het aan de hair blijft zitten. Tot slot kun je ontbijtkoek ook als drijvend aas gebruiken. Om de ontbijtkoek wat steviger en krokanter te maken kun je het een paar minuten in een voorverwarmde oven leggen.

Nagenoeg alle soorten bonen en erwten die je in de supermarkt vindt zijn goed als karperaas te gebruiken. Van bruine bonen, tot rode nierbonen, maar ook kikkererwten en zelfs spliterwten vinden gretig aftrek - tenminste, als je het lef hebt er mee te gaan vissen! Voor alle droge bonen en erwten geldt dat je ze minimaal 12 uur moet weken en dan nog eens 20 tot 30 minuten moet koken. Vanwege de lage prijs en compacte vorm perfect om mee te voeren. Alleen de spliterwten zijn te klein om goed als haakaas te gebruiken.

Bezoekers van visvijvers in het Zuiden van het land en België weten het al langer: macaroni is een onweerstaanbaar aas als de karper er eenmaal aan gewend is. Uiteraard wel even koken waarbij je de kooktijd 1 tot 2 minuten korter neemt dan op de verpakking aangegeven. Je krijgt dan een mooie 'al dente' pasta die goed op de haak blijft zitten en iets minder witvisgevoelig is. Zowel op de haak als in een reeks op de hair te gebruiken.

Natuurlijk heb je baas boven baas, zo ook in de pastawereld. Macaroni is natuurlijk lekker, maar gevulde tortellini is lekkerderderder. Bovendien is het wat groter en grover waardoor je een erg fraai haakaas krijgt dat zich buitengewoon mooi op de hair laat presenteren. En laat je deze pasta's nu ook nog eens in zowel vlees- als kaassmaken hebben!

Tot slot een gouwe ouwe: kaas. Want door alle aandacht die de barbeel van dit zuivelproduct vraagt zou je bijna vergeten dat ook de karpers er zonder aarzelen een blokje van meeprikken. Jonge kaas is lekker zacht en kun je dus goed op de haak vissen. Hoe ouder de kaas, hoe harder en hoe beter het op de hair blijft zitten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide