Karpervissen: Wapen je tegen kreeft

25 sep 2009

Kreeften - en de wolhandkrab net zo goed - kunnen het je als karpervisser aardig lastig maken. Ze ruïneren je aasaanbieding en knippen je hair en onderlijn aan gort. Gelukkig zijn er tegenwoordig handige gadgets te koop waarmee je de aanvallen van deze beschaarde wandelende pantsers kunt weerstaan.

In het Visbladartikel, check het hier,  laat Gerben Koopmans je al zien waarmee je je tegen de kreeft kunt wapenen. Hieronder geeft hij nog een reeks handige tips waar je je voordeel mee kunt doen.

Als je kunstboilies of andere plastic aasimmitaties inzet is het verstandig om de rig zo kort mogelijk te houden. Vier tot zes centimeter is al meer dan genoeg. De karper zal het aasje uit nieuwsgierigheid namelijk wel oppakken, maar ook weer snel loslaten als ze merkt dat er weinig smaak aan zit. Met een korte onderlijn is de kans dat de haakpunt vlees prikt een heel stuk groter dan bij een langere onderlijn. Overigens kun je plastic aas goed perforeren en in een dip hangen waardoor deze zich toch nog vol zuigt met flavour.

Net als karpers zijn ook kreeften en krabben nieuwsgierig en zullen ze ook een plasticje zo nu en dan tussen hun scherpe scharen nemen. Controleer daarom regelmatig of de rig nog 100 procent inctact is. Je kunt de kans op beschadiging verminderen door je aas als single hookbait buiten je voerplek te leggen. De kreeften en krabben storten zich op je voer (boilies, particles of wat dan ook) en de karper die vaak toch even afwachtend buiten de voerplek rondhangt zal het niet nalaten om je haakaas even in de bek te nemen.

Gerben Koopmans met een massieve vis die hij aan een plastic boilie wist te vangen op een Frans water waar behalve kreeften ook veel 'poison chats' (dwergmeerval) zwom. Gerben: "In het begin moet je even vertrouwen krijgen in deze aanpak, maar dat vertrouwen groeit razendsnel als jij vis vangt terwijl anderen vooral gefrustreerd raken."

Ook de Bait Cage van Enterprise Tackle is een interessante optie. Hierin kun je boiliekruim stoppen waardoor je een soort kruimelboilie krijgt.

Er zijn inmiddels meerdere fabrikanten die fluorescerend  plastic aas op de markt brengen. Je laadt het aas op door het even met een lampje te beschijnen. Deze maiskorrels, ook van Enterprise Tackle, werken instant op de nieuwsgierigheid van de karper. Zeker op dieper water, waar minder lichtinval is, kan dit aastype voor goede vangsten zorgen.

Een nachtelijke vis voor Gerben die hij me een fluorescerende boilie aan de haak wist te slaan.

Groter pop-up aas houd je mooi vlak boven de haak door wat kneedbaar lood op de hair te plaatsen. Zorg ervoor dat je precies zoveel lood gebruikt dat het aas net niet omhoog komt.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide