Karpervissen - Spoedcursus kanaalvissen

21 apr 2010

Nederland kent een rijke variatie aan kanalen. Van karakteristieke, smalle kanaaltjes met riet, plompenvelden en sierlijk overhangende bomen tot brede, rechttoe rechtaan scheepvaartkanalen waar grote vrachtschepen doorheen denderen. Toch is ieder kanaal in feite hetzelfde: een kaarsrechte, langwerpige bak water waarin de karpers heen en weer zwemmen en je grotendeels dezelfde tactieken toepast. En wie die basistactieken eenmaal kent, kan op ieder kanaal succesvol aan de bak.

Kanaalpikeur Herwin Kwint brengt je in dit artikel de basics bij die je nodig hebt om dit type water succesvol te kunnen bevissen. Hieronder strooit hij met nog wat extra tips om de kanaalberen aan de schubben te komen.

Bingo! Een vaste verblijfplaats waar enkele mooie karpers in alle rust van de zon liggen te genieten. Wat zou er gebeuren wanneer we hier een stuk lood en een hand vol boilies tussen werpen? Inderdaad: diverse boeggolven van schrikkende vissen! Zorg dus dat je het voeren, alsook het vissen, subtiel aanpakt.

Een goed voorbeeld van het voorgaande is de volgende tip. Kom ik aan het begin van een sessie aan bij een smal en ondiep kanaal, dan maak ik voorzichtig een geluidje. De aanwezige watervogels zullen mijn aanwezigheid rustig opmerken en daardoor ook in alle rust wegzwemmen. Kom je met veel bombarie aan, dan zullen de eenden en meerkoeten opschrikken en luidkeels de benen nemen. En een eend of meerkoet die schrikt en kwetterend over het water vlucht, kan een voor karpers een signaal zijn dat er gevaar dreigt.

Om subtiel en geruisloos te kunnen voeren en mijn rig te droppen, heb ik zelf een mega cupset in elkaar geknutseld. Deze heb ik gemaakt van een voerschep die op een stevige vaste hengel van zo'n 7 meter lengte is gemonteerd. Omdat ik doorgaans toch vlak onder of in de buurt van de walkant vis, kan ik zo mijn voer en rig heel beheerst te water laten.

Kanaaloevers zijn vaak steil en daardoor niet altijd even gemakkelijk begaanbaar. Als je een vis hebt gevangen en deze weer netjes en verantwoord terug wilt zetten, is de Safety Weigh Sling van de firma Fox een handig insturment. Deze ruime en robuuste weegzak met een onderzijde van visvriendelijk en waterdoorlatend materiaal is volledig afsluitbaar. Kortom: een soort ideale karperbrancard voor bij het terugzetten.

Labels

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide