HSV Service

Brussel wil kabeljauwvangst anders regelen

5156
03 apr 2008

De Europese Commissie stelt nieuwe maatregelen voor om de vangst van kabeljauw in Europese wateren anders te regelen.

Het dagelijks bestuur van Europa deed dit voorstel woensdag, omdat de huidige maatregelen niet voldoende zijn om de kabeljauwstand te herstellen.

De Commissie wil in de toekomst dat op basis van wetenschappelijk onderzoek naar de hoeveelheid kabeljauw die in de Europese zeeën zwemt, wordt vastgesteld hoeveel kabeljauw lidstaten mogen vangen. Tot nu toe was de wetgeving gebaseerd op het streven naar een bepaalde kabeljauwstand. De kabeljauw kon zich echter niet snel genoeg voortplanten om die stand op peil te krijgen.

Als het aan Brussel ligt zullen tevens vissersboten die weinig kabeljauw vangen, ook in bijvangst, meer mogen uitvaren dan hun collega's die wel veel van deze vis vangen.

Eurocommissaris Joe Borg (visserij) zei over het voorstel: "Er bestaan zeker geen toverformules voor het herstel van de kabeljauwbestanden. We moeten minder en beter vissen. Wat de Commissie voorstelt is echter een aanpak die doeltreffender, flexibeler en pragmatischer is en die de lidstaten en de sector de nodige middelen geeft om de kabeljauwstand te helpen herstellen.''

De Europese ministers van Visserij bespreken het voorstel op 14 april.

Bron: ANP

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.