HSV Service

Hengelsportdag opent visseizoen

15849
29 mei 2009

Bron: almeresport.nl. Almere - De laatste zaterdag van mei is traditioneel een feestelijke dag voor de twee miljoen sportvissers die Nederland telt. Het is dan Nationale Hengelsportdag, de traditionele start van het visseizoen. Sportvisserij Nederland verwacht dit jaar, mede dankzij de recessie, een recordverkoop van VISpassen.

Nederland is een visland bij uitstek; dat kun je alleen aan de cijfers al zien. Ons land telt circa twee miljoen sportvissers, waaronder ruim 550.000 jongeren en bijna 300.000 vrouwen. Tel daarbij op dat je op het overgrote deel van het viswater gewoon met de VISpas terecht kunt, en het zal niemand verbazen dat het op zaterdag 30 mei een drukte van belang zal zijn langs de waterkant. Veel van de circa duizend hengelsportverenigingen organiseren op deze dag activiteiten voor jong en oud, waarbij educatie, respect voor de natuur en natuurlijk plezier voorop staan.

Onno Terlouw van Sportvisserij Nederland: “De Nationale Hengelsportdag is het startschot voor een geweldig visseizoen. Door de recessie zullen veel mensen hun vakantie dit jaar in Nederland doorbrengen en hier een hengeltje uitwerpen. Daarvoor is in het meeste binnenwater de VISpas verplicht. Deze is relatief goedkoop en je mag ermee in ontzettend veel water vissen. We verwachten daarom een stijging van 25.000 VISpassen ten opzichte van 2008 toen er 560.000 VISpassen werden verkocht.”

Opvallend is de stijging van het aantal vrouwen en kinderen aan de waterkant. Terlouw heeft hier wel een verklaring voor: “Kinderen kicken op computers, maar het echte buitenleven blijft trekken. Als ze dan ontdekken dat bijvoorbeeld karpervissen heel spannend en actief is, komen ze vanzelf achter hun WII vandaan. Bij de dames zie je dat er een aantal toppers hoge ogen gooit in het wedstrijdcircuit. Daar nemen andere vrouwen een voorbeeld aan, ze willen beter zijn dan hun mannelijke tegenstrevers.”

De Nationale hengelsportdag stamt nog uit de tijd dat er een algehele gesloten tijd gold in de maanden april en mei. Tegenwoordig geldt er alleen een gesloten tijd voor roofvis als snoekbaars en baars. Vanaf de laatste zaterdag van mei kunnen ook de liefhebbers van deze vissen weer hun hart ophalen aan hun hobby.

Bron: almeresport.nl.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide