HSV Service

Vissterfte Uithoorn

8105
31 jan 2011

Bron: Gemeente Uithoorn. Het is u wellicht niet ontgaan dat er deze winter in Uithoorn helaas veel vissen zijn doodgegaan. Zo heeft u onder andere in deze krant kunnen lezen over de vissterfte in de vijver bij de bibliotheek.

De vissterfte van de afgelopen weken blijkt te zijn veroorzaakt door een dubbele aantasting van het onderwaterleven.

IJs en sneeuw

Allereerst was er een heel natuurlijke oorzaak voor de vissterfte. De hoeveelheid zuurstof in het water is namelijk beperkt door de langdurig met sneeuw bedekte ijslaag: Door de sneeuw komt er geen licht meer in het water en kunnen de in het water aanwezige algen geen verse zuurstof meer aanmaken. Wanneer het zuurstofgehalte te laag wordt, gaan vissen dood. De grote en zwakkere vissen als eerste.

Vervuild oppervlaktewater

Daarnaast is geconstateerd dat het water in de sloot bij de hoek Randweg Oost - Zijdelweg net na de jaarwisseling vies en zwart was. De gemeente en Waternet hebben vervolgens direct het vieze water weggespoeld door diverse schuiven open te zetten. Uit nader onderzoek blijkt dat in die tijd een overstort van rioolwater in oppervlaktewater bij de Europarei in werking is getreden. Dit kon worden vastgesteld doordat er recent opgedroogde prut in de overstortput zat.

De sloot waar de overstort op heeft geloosd, staat in open verbinding met de vijver bij de openbare bibliotheek. Het vieze zwarte water is zeer waarschijnlijk ook daar doorgedrongen. En dat is dan een extra verklaring voor de zeer grote vissterfte. Door het vervuilde rioolwater uit de overstort is de hoeveelheid zuurstof in het water extra verminderd.

-> Lees het hele bericht op de website van de Gemeente Uithoorn

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide