HSV Service

Stropers gepakt op Loosdrechtse Plassen (update)

16560
27 mrt 2013

Het Gooi wordt al enige tijd geteisterd door visstroperij. Het Regionale Milieu Team van de politie Midden Nederland houdt zich dan ook intensief bezig met de bestrijding van deze illegale praktijken. Onlangs boekten zij succes en werden op de Loosdrechtse Plassen twee stropers opgepakt.

Hierover werd al eerder bericht, maar inmiddels is meer duidelijk over de omvang van de stroperij en zijn beelden beschikbaar.

De twee verdachten, een 52-jarige man uit Loosdrecht en een 63-jarige man uit Berkenwoude, werden op 16 maart aangehouden op verdenking van visstroperij. Dit gebeurde na twee dagen van observatie en posten door het Regionale Milieu Team Loosdrecht. Beide mannen konden bij aanhouding geen geldige schriftelijke toestemming overleggen voor het vissen met beroepsvistuigen. De Kamer voor de Binnenvisserij had tien dagen eerder namelijk besloten die toestemming niet goed te keuren omdat dit een doelmatige visserij in gevaar bracht.

In de boot lag een flinke berg staande netten waarin een grote partij snoek en snoekbaarzen vast zat. De vissen waren zodanig slecht behandeld dat een aantal van hen – negentien snoekbaarzen met een totaal gewicht van 52 kg, zes brasems en één roofblei – het niet heeft overleefd. Gelukkig kon de overgebleven vis, waaronder elf snoeken variërend van 60 tot 120 cm in lengte, worden gered en levend in het water worden teruggezet. De dode snoekbaarzen en roofblei zijn geschonken aan een verzorgingstehuis in Naarden.


Slecht behandelde vis, snoek tot 120 cm (foto: RMT Loosdrecht)

Ruim een kilometer aan staand want

Bij de aanhouding zijn vijf staande netten van ieder 50 meter lang in beslag genomen. Na verhoor van de arrestanten zijn in de dagen daarna nog meer staand want, netten en aalfuiken uit de Loosdrechtse Plassen naar boven gehaald. Deze vistuigen zijn afgeleverd in de werkhaven van het Plassenschap Loosdrecht. In totaal werd er 1.120 meter staand want, 25 palingfuiken en 100 kg vis in beslag genomen. Tegen beide verdachten is proces-verbaal opgemaakt. Visstroperij is sinds 1 januari 2013 een economisch delict en wordt zwaar beboet.


Veel grote snoekbaarzen werden in beslag genomen. (foto: RMT Loosdrecht)

Ontwricht

De visstroperij heeft inmiddels zulke vormen aangenomen dat hele visbestanden dreigen te worden ontwricht. Dit ondermijnt de inspanningen van de sportvisserijorganisaties, die zich al jarenlang inzetten voor een duurzame en ecologisch verantwoorde visstand en visserij.

(Bericht op basis van informatie van Don Schley)

Lees ook:

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide