HSV Service

Geen sport voor watjes

3922
02 nov 2007

Vrijdag 2 november 2007 - OUDENBOSCH - Jan Hennekam, wereldkampioen kustvissen uit Oudenbosch, is gisteren ontvangen door burgemeester André Osterloh van Halderberge.

Anderhalve week geleden behaalde hij die titel in Brazilië. Hennekam (47) vist al vanaf zijn zevende. "Eerst als echte hobby, later heb ik een Nederlands kampioenschap gewonnen en kwam ik in een sponsorteam terecht. Al brengt het vissen nog steeds niks op. Ik heb het geluk dat mijn materiaal goed gesponsord wordt." Dat vissen geen kwestie van geluk is, bewijst Hennekam met zijn regelmatige prestaties. Zo is hij vaker geselecteerd voor een wereldkampioenschap. "Geluk speelt alleen een rol bij de loting. Als je gunstig loot, zit je bij dieptes waar veel vis zit en met pech sta je voor een zandbank." Een van zijn kwaliteiten is dat hij ver kan uitgooien. Tot 160 meter en meer. "Verder moet je de zee kunnen lezen. Aan de branding en strominkjes kun je zien of er dieptes zijn. Dat is een kwestie van ervaring."

Kustvisser Jan Hennekam kan in zijn woonplaats Oudenbosch niet uit te voeten met zijn hobby. In Brazilië werd hij wereldkampioen. foto Ramon Mangold/het fotoburo

Kustvissen is een bijzondere discipline. "Veel ruwer dan het zoetwatervissen. Je bent veel meer in beweging en het weer is niet altijd in ons voordeel. Voor harde wind of een regenbui blijven wij niet thuis. Dit is geen sport voor watjes." In Brazilië heeft hij een week lang gevist tijdens het WK. Het aantal gevangen vissen doet er niet toe, wel het gewicht ervan. Als ze te klein zijn, tellen ze niet mee en het totaalgewicht van de wel tellende vissen bepaalt het dagklassement. Wie over alle dagen gezien het hoogst is geëindigd, wordt wereldkampioen. "Na de eerste dag stond ik vijftiende. Via een vierde en tweede plaats klom hij pas op de slotdag naar de eerste plaats door het laatste dagklassement te winnen. De Oudenbosschenaar bleef een Portugees en een Braziliaan voor.

Hennekam is lid van hengelsportvereniging De Edelkarper uit Bergen op Zoom. Uit die club werd Erik Goosens uit Bergen op Zoom een paar weken eerder wereldkampioen bootvissen in België. Een andere Bergenaar - Wil Franken - ging Hennekam in 1990 voor als wereldkampioen kustvissen.

Bron: bndestem.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide