HSV Service

Meervallen moeten naar particuliere vijver

11424
18 sep 2007

Vrijdag, 14 september 2007 - Voor de drie meervallen die gisteren naar Zuid - Holland werden vervoerd, moet nog onderdak worden gezocht.

"Ze mogen niet in de natuur worden uitgezet omdat dan de flora en fauna wordt vervalst", zegt Bram van Wijk, die de vijver zo goed mogelijk visvrij maakte. "Van origine komt de Nederlandse meerval alleen voor in Kudelstaart, bij Aalsmeer. Maar dit is, denk ik, een Amerikaanse. Voor deze meervallen moeten we een plek vinden in een particuliere vijver, die afgesloten is van het open water. Het kan ook zijn dat deze vissen via de handel in een particuliere vijver belanden." De meerval jaagt graag op grotere dieren (vissen en vogels). De meervallen die in de zeven meter diepe Doetinchemse vijver boven water kwamen zijn ongeveer zestig centimeter groot. Er zijn meervallen bekend met een grootte van anderhalve meter.

De vis komt tegenwoordig vaker in Nederlandse rivieren voor. Van Wijk: "Sinds er een verbinding is tussen Donau en Rijn, belandt de meerval vanuit Oost-Europa in Nederland."

Verwacht wordt dat eind oktober de vijver is gedempt en dat de werknemers van Reed Business op het terrein - dat niet wordt geasfalteerd - dan honderden auto's kunnen parkeren. Voorheen gebruikte uitgeverij Reed Business een terrein van buurman Senefelder Misset als parkeerplaats. De drukkerij heeft de grond echter nodig voor uitbreiding.
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.