Vis & water

Vissen gaan wereldwijd aan de pil

8353
28 feb 2008

BOSTON, 27 februari 2008 (IPS) - Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het stijgende gebruik van de anticonceptiepil en van antidepressiva en antibiotica steeds meer schade toebrengt aan de visbestanden wereldwijd.

Onderzoekers vragen om een bijkomende fase in de zuivering van rioolwater voor het in de waterlopen of in zee terecht komt.

“Wat veel mensen niet weten, is dat de pil even goed werkt als contraceptie voor vissen als voor mensen”, zegt Karen Kidd, wetenschapster aan de University of New Brunswick in Canada. Ze publiceerde een studie over de impact van oestrogeen op vissen. Kidd voegde daarvoor oestrogeen toe aan een zuiver Canadees meer en bestudeerde drie jaar lang de gevolgen ervan. Het tweede jaar merkte ze al op dat mannelijke vissen eitjes begonnen te produceren.

“Het was opvallend dat vooral vissen met een korte levensduur heel snel beïnvloed werden,” zegt Kidd. De fathead minnow, een soort die amper twee jaar oud wordt, werd erg hard getroffen. Na twee jaar was de populatie al met 99 procent verminderd. Eenmaal de soort vrijwel verdwenen was, kregen ook de grotere vissen, zoals forellen, het moeilijk om voedsel te vinden. Het forelbestand daalde met bijna een derde.

Ongezuiverd rioolwater
Steeds meer studies tonen aan dat alledaagse geneesmiddelen, cosmetica, pesticiden en chemicaliën niet gefilterd worden door rioleringsinstallaties maar vrij naar de oceanen, meren en rivieren stromen.

Vissen, schildpaden en ander zeeleven zwemmen daardoor in een constant bad van hormonen, geneesmiddelen en chemicaliën, die steeds meer schade toebrengen aan hun voortplanting en immuunsysteem. “Mensen nemen duizenden soorten geneesmiddelen, die uiteindelijk doorgespoeld worden in onze toiletten en via de riolering in het water terechtkomen”, zegt Kidd.

Wetenschapper Steven Bay van het Southern California Coastal Water Research Project heeft gelijkaardige problemen vastgesteld bij vissen voor de kust van Californië die blootgesteld worden aan de hormonen en chemicaliën die in de oceaan terecht komen. Bay bestudeerde een soort tarbot die op de bodem leeft en er een grote kans heeft om in aanraking te komen met rioolwater dat in de oceaan geloosd wordt. Tot negentig procent van de mannelijke vissen bleek eitjes te ontwikkelen en had oestrogeengehaltes die overeenkwamen met die van de vrouwtjes.

“Elke dag komt meer dan vier miljard liter rioolwater in de kustwateren terecht”, zegt Bay, die in alle onderzochte stalen van het rioolwater oestrogeen ontdekte en in drie vierden van de stalen chemicaliën.

De wetenschappers pleiten voor een bijkomend zuiveringssysteem dat specifiek tot doel heeft om oestrogeen en andere chemicaliën uit het afvalwater te halen. Volgens Kidd is de technologie daarvoor al voorhanden en is het helemaal niet ingewikkeld om die in te bouwen in de bestaande systemen.

Bron: mo.be

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.