Vis & water

Opwarming Aarde kan oceaanleven vernietigen

5616
03 mei 2008

Door de opwarming van de Aarde kunnen op termijn grote delen van de tropische oceanen zonder zuurstof te zitten, wat een catastrofe zou betekenen voor de visserij en economieën die op de visvangst teert.

Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Duitse en Amerikaanse wetenschappers.

Foto: grotere vissoorten als tonijn kunnen niet overleven in gebieden waar het water weinig zuurstof bevat.

De laatste vijftig jaar zijn de gebieden van de oostelijke Atlantische Oceaan en de Stille Oceaan waar de zuurstof beperkt is alleen maar groter geworden. Volgens de wetenschappers loopt die trend gelijkopgaand met de stijgende temperaturen. Computermodellen van de opwarming van de Aarde tonen nu aan dat die trend zich alleen maar gaat verder zetten, want zuurstof in de lucht mengt minder makkelijk met warm water.

"Dat heeft dramatische gevolgen voor ecosystemen en economieën die van de visvangst leven." Dat schrijven de wetenschappers in het weekblad Science. "Grotere vissoorten als tonijn of zwaardvis kunnen niet overleven in gebieden waar het water weinig zuurstof bevat. En die trend beperkt zich niet alleen tot de open oceaan", zegt Lothar Stramma van IFM-GEOMAR in het Duitse Kiel. "Ook in kustgebieden zien we hoe langer hoe meer gebieden met een laag zuurstofgehalte. Een ramp voor de visvangst." (hlnsydney/sps)

Bron: hln.be

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.