Vis & water

Greenpeace vs. Verburg

7835
11 sep 2008

Bron: ANP HILVERSUM - Greenpeace is bereid te stoppen met het storten van rotsblokken in de Noordzee als werk wordt gemaakt van het aanwijzen en beschermen van zeereservaten.

"We halen ook nog de blokken weg" zei Greenpeacedirecteur Liesbeth van Tongeren woensdag in het tv-programma Nova. Ze ging daar in debat met de minister Gerda Verburg (Landbouw). Die hapte niet toe. "U vraagt naar de bekende weg."

Natuurgebied
Greenpeace heeft zich de woede van vissers op de hals gehaald doordat de organisatie in een natuurgebied in het Duitse deel van de Noordzee rotsblokken heeft gedumpt tegen de sleepnetviserij. Minister Verburg sprak in Nova van 'illegale acties', en waarschuwde voor zulke acties in Nederlandse wateren. "We staan dan op scherp."

Zeegebieden
Van Tongeren vroeg Verburg als tegenprestatie voor het aanbod om binnen één maand samen een wetsvoorstel op te stellen om beschermde zeegebieden te beschermen. Greenpeace vindt dat Verburg daarmee treuzelt. Die betwist dat. "Ik ben nog steeds van plan voor 1 januari 2009 die gebieden aan te wijzen."

Blokken
Ze nodigde Greenpeace opnieuw uit deel te nemen aan het lopende overleg daarover met vissers en andere natuurorganisaties zoals het Wereld Natuur Fonds, in plaats van blokken te storten. Dat Greenpeace daarmee zou willen stoppen, noemde ze wel "een eerste bewijs".
Volgens Van Tongeren is het het beste om stukken zee af te sluiten; dat geeft twee keer zo grote vissen en een veelvoud aan nakomelingen. Verburg is daar faliekant tegen. Zij pleit voor duurzame visserij met bijvoorbeeld andere netten.
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.