Vis & water

EU-Commissie evalueert visserijbeleid

4467
18 sep 2008

Bron: De Tijd BRUSSEL - De Europese Commissie heeft woensdag een nieuw offensief gelanceerd om de vissersvloot in Europa verder af te bouwen. De herstructurering moet de duurzaamheid van de visserij versterken, maar het voorstel dreigt nieuwe sociale onrust uit te lokken in een sector die te kampen heeft met hoge brandstofprijzen.

De voltallige Commissie schaarde zich achter een nieuwe analyse van eurocommissaris voor Visserij Joe Borg. De eurocommissaris erkent dat de zes jaar geleden gelanceerde hervorming van het Europese visserijbeleid enig resultaat heeft opgeleverd, maar dit neemt niet weg dat voortdurende tekortkomingen van het Europese beleid de duurzaamheid van de visserij blijven bedreigen. De overcapaciteit van de vloot blijft voor Borg een van de belangrijkste obstakels voor een duurzame visserij.

Daarom stelt de Commissie voor onmiddellijk te starten met een volledige evaluatie van het gemeenschappelijk visserijbeleid, ter voorbereiding van een grote hervorming van de regelgeving inzake het beheer van de Europese visserij. De commissaris wil zich nog niet op precieze doelstellingen laten vastpinnen, maar hij wijst erop dat de huidige vloot twee tot drie keer de maximale duurzame opbrengst kan binnenhalen. Eind september komen de ministers van Visserij bijeen in Brussel.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.