Vis & water

Bezoekerscentrum Nieuwkoopse Plassen

5877
23 sep 2008

Bron: AD.nl NIEUWKOOP - Vijf bijzondere aquaria worden blikvangers in het nieuwe bezoekerscentrum van Natuurmonumenten voor de Nieuwkoopse Plassen.

Nog niet eerder haalde Natuurmonumenten letterlijk de natuur van buiten naar binnen: water en vissen uit het plassengebied zelf, in vijf aquaria waarin het klimaat hetzelfde is als buiten. Het publiek, naar verwachting tussen de 70.000 en 100.000 mensen per jaar, kan zo de veranderingen in de seizoenen volgen en zien wat zich allemaal in het water afspeelt.

Zo’n dag of tien voor de opening wordt er in het bezoekerscentrum aan de Dorpsstraat in Nieuwkoop nog koortsachtig gewerkt. De vloer wacht nog op het aanbrengen van de grote satellietfoto waarop de toekomstige bezoeker zo het plassengebied in stapt. De plasmaschermen waarop een film over de seizoenen wordt vertoond, hangen nog niet allemaal op hun plek. Het ‘waterlab’ krijgt vorm. Dat biedt straks de bezoeker de kans te spelen met waterpeil en ecosystemen. De plek waar de zuddevloer moet komen, waarop je de veerkracht van de zompige veenbodem aan den lijve ervaart, is nog leeg.

De aquaria zijn echter al een aantal weken gevuld met water en kienhout en planten. Afgelopen vrijdag mochten ook de vissen er al in, zodat die nog een paar weken de tijd hebben om te wennen. Piet Sondervan van AquaBioSolutions, de man die dertig jaar verantwoordelijk was voor de waterkwaliteit in de aquaria in Artis, neemt ruim de tijd om ervoor te zorgen dat de bezoekers straks niet alleen maar troebel water, onrustige vissen en met algen begroeide bakken te zien krijgen, maar een goed beeld krijgen van de natuur.

Elk van de aquaria laat een eigen biotoop uit de plassen zien. Een half gevulde bak gaat over drijfplanten; in bak nummer twee is de verlanding, de grens tussen water en land, te zien. Aquarium nummer drie is voor de wieren. Een schuchtere vissoort, het schele posje, een vleesetertje, mag hierin rondzwemmen. ,,Veel mensen hebben wel van dit visje gehoord, maar zien doe je ze zelden, dan zou je echt in de plas moeten duiken.’’
Een bescheiden formaat snoek, een bekende plasbewoner, logeert in bak nummer vier. ,,Tot ie te groot wordt.’’ Het grootste aquarium van 2000 liter is bestemd voor scholenvisjes, zoals de rietvoorn en de baars.

De aquaria dienen als rust- en eindpunt van een inforijke omgeving. ,,De bezoeker moet hier echt rustig kunnen genieten na alle informatie en ervaringen.’’

Vanaf 4 oktober bent u van harte welkom om het bezoekerscentrum en de omliggende natuur te komen ontdekken. Het adres is:

Bezoekerscentrum Nieuwkoopse Plassen
Dorpsstraat 116
2421 BC Nieuwkoop


Bron: Ad.nl
Auteur: Sarie Katsman
Foto: Eric Taal

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.