Vis & water

Huizinga stelt vistrap in Roermond in gebruik

6007
30 sep 2008

Bron: Nieuwsbank.nl - Vrijdag 3 oktober a.s. stelt Staatssecretaris Tineke Huizinga de door Waterschap Roer en Overmaas gebouwde vispassage bij de ECI waterkrachtcentrale in Roermond officieel in gebruik.

Op die dag brengt zij een bezoek aan de Limburgse waterbeheerders en bezoekt na Roermond ook nog het project Grensmaas in Itteren.

De Roer is één van de soortenrijkste rivieren van Nederland. Waterschap Roer en Overmaas heeft de laatste twee vismigratie knelpunten in de Roer opgeheven door twee nieuwe vistrappen aan te leggen: één in de Hambeek en één bij de ECI waterkrachtcentrale in de Roer in Roermond. Hierdoor wordt de Roer voor migrerende vissen optrekbaar tot in Duitsland. Voor vissen zoals de zalm, paling en kopvoorn.

De Nederlandse rijksoverheid is druk doende om alle stuwen in de Maas te voorzien van vistrappen om zijrivieren als de Roer bereikbaar te maken voor migrerende vissen tussen de Noordzee en de Roer in Nederland en Duitsland. Ook de Duitse buren zijn hard bezig om de belemmering voor vissen weg te nemen en leggen ook vispassages aan. Het doel is om één toegankelijk riviersysteem te maken vanaf de Noordzee tot in de zijbeekjes van de Roer in Duitsland. Ook beogen de waterpartners aan beide zijden van de grens herstel van in de Roer nagenoeg uitgestorven vissoorten als zeeforel en zalm.

Met het project wordt uitvoering gegeven aan de doelstellingen van de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW), te weten het verbeteren van de ecologische kwaliteit van oppervlaktewater van het stroomgebied van de Maas. Bereikbaarheid van paai- en opgroeigebieden voor vissen heeft inmiddels een vaste plek in het Europese en landelijk beleid en is in Roermond goed zichtbaar in het dagelijks werk van Waterschap Roer en Overmaas.

De totale kosten voor de bouw van twee vispassages in de Roer en in de Hambeek in Roermond bedroegen 4,5 miljoen euro. De werken zijn mede mogelijk gemaakt door een subsidie van Life Nature van 1,2 miljoen euro en nog ruim 1,5 miljoen aan overige subsidies.


Bron: Waterschap Roer en Overmaas, via Nieuwsbank.

Foto: Waterschap Roer en Overmaas (een zalm van 97 centimeter, gevangen tijdens de monitoring van de werking van de vispassage).

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.