Vis & water

Stuwcomplex Wijhe krijgt bypass

4950
30 nov 2008

WIJHE - Bij het stuwencomplex in de Soestwetering ter hoogte van de Daslever, net buiten Wijhe, komt een bypass. Deze vispassage moet 'stroomopwaartse migratie' van vis mogelijk maken.

Het bestuur van het waterschap Groot Salland is inmiddels akkoord met het plan en heeft 78 mille beschikbaar gesteld om een definitief ontwerp te maken. Op deze plek in de Soestwetering ligt een stuw met een verval van twee meter. Het is onmisbaar voor de beheersing van het waterpeil maar zorgt er ook voor dat vissen niet verder kunnen komen. Dat mag niet, volgens de Europese Kaderrichtlijn Water. De stuw moet dus passeerbaar gemaakt worden en dat is nog een ingewikkelde klus op die plek.

Dat heeft ermee te maken dat zowel de Zandwetering als de Oude Wetering ter plaatse via stuwen op de Soestwetering uitkomen. Ook bij de stuw met de Zandwetering moet een vispassage komen. Het idee is nu om een bypass aan te leggen vanuit de Zandwetering naar de Soestwetering. Die 230 meter lange bypass komt door een weiland dat in de hoek van de twee weteringen ligt.

In 26 stappen kan de vis dan van de ene wetering in de andere wetering komen om stroomopwaarts te gaan. Via de 26 stappen wordt een hoogteverschil van maximaal 2,05 meter overbrugd. De Oude Wetering wordt buiten het plan gehouden omdat het niet als waterlichaam is aangemerkt. Door de bypass kunnen vissen vanaf het Zwarte Water in de bovenstroomse delen van de Sallandse weteringen komen, waarmee het voldoet aan de Europese Kaderrichtlijn. De totale kosten zijn nog niet bekend.

Bron: destentor.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide