Vis & water

Zwarte zwanen roze geverfd

12217
20 mrt 2009

Bron: hardenberg.nu. BALKBRUG - Volgens Henk Bouwman van hengelsportvereniging Ons Genoegen is het een daad van vandalisme. ‘Men moet met een bootje naar de zwanen gevaren zijn om deze roze te spuiten.’

Bouwman heeft de bestuurders geadviseerd om de zwanen voorlopig even zo te laten. Hij heeft stille hoop dat aalscholvers, die de hele vijver leeg vreten, van slag raken door de roze zwanen. ‘In dat geval zou het vandalisme ook nog nuttig kunnen zijn’.

Sinds vorig najaar dobberen in visvijver De Belt zwarte kunststof zwanen rond. ‘We hebben ze op het water laten dobberen om de aalscholvers af te schrikken, maar die blijken zich er niet zo veel van aan te trekken. Ze gaan zelfs op de zwanen zitten.’ Henk Bouwman heeft een stille hoop dat de aalscholvers door de roze kleur van de zwanen nu wel van slag raken.

Kansloos

‘Die vogels zijn echt een groot probleem, want ze vreten de hele vijver leeg. Ze jagen echt in groepen, waarbij ze de vissen naar een kant van de vijver jagen, naar de plaats waar de andere vogels al klaarzitten voor de vangst.’ Hele jaargangen vissen zijn door de jagende vogels weg.

‘Het is echt een probleem’, herhaalt Bouwman, maar hij weet dat in heel Europa de vissen bedreigd worden door de aalscholvers. ‘In Duitsland mag men ze afschieten en dat is met vele duizenden gebeurd. Het heeft niet geholpen. In een kanaal hebben de vissen iets meer kans zich te redden, maar in zo’n vijver zijn ze eigenlijk kansloos.’

Bron: hardenberg.nu.

-> Meer over de aalscholverproblematiek

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.