Vis & water

Opvallende waterprojecten genomineerd voor prijs waterschap Amstel, Gooi en Vecht

5220
17 apr 2009

Bron: agv.nl. Kunnen vissen horen? Ja, want al hebben vissen geen echte oren, ze zijn wel erg gevoelig voor geluid. Van harde geluiden kunnen ze gestrest raken of erger nog: ze raken gewond of gaan er aan dood. Onderzoekers in Leiden willen nu weten hoe hard het geluid onder water mag zijn, zonder dat vissen er last van hebben.

De vakkundige jury van de AGV Prijs 2009 heeft dit onderzoek, samen met tien andere waterprojecten, in vier categorieën genomineerd voor de jaarlijkse prijs van het waterschap AGV. Op woensdagavond 22 april worden de winnaars bekend gemaakt tijdens de prijsuitreiking in het Singer Laren.

Juryvoorzitter Jan Kamminga is onder de indruk van de creativiteit van de inzendingen. "Kennis over de invloed van geluidsoverlast op een vis is er nu nog niet. Sommige vissoorten doen het goed met herrie om zich heen, anderen sterven uit. Onderzoek is dus noodzakelijk. En we hebben meer prachtige inzendingen binnengekregen dit jaar. Zo ook een innovatieve drijfvuilboot dat drijfvuil van het oppervlaktewater op een meer milieuvriendelijke manier kan verwijderen. Waterliefhebbers zullen hierover erg blij gestemd zijn. Een ander idee is Groen Gas, gas gemaakt van slib en organische afvalstromen afkomstig van de rioolwaterzuiveringsinstallaties, dat wordt omgezet in brandstof. Hele wagenparken van bedrijven zouden kunnen rijden op Groen Gas. Waternet zoekt uit of de eigen auto's op biogas gaan rijden."

De genomineerden van de AGV Prijs 2009

In de categorie bedrijfsleven zijn genomineerd:

1. Drinkwater uit brak grondwater van TU Delft in samenwerking met Waternet
2. Koudewinning Ouderkerkerplas van Nuon warmte in samenwerking met Waternet
3. Susteanenergy - Groen Gas van DHV

In de categorie belangenorganisaties zijn genomineerd:

1. Waterkwaliteitsweb.nl van VOFF, IVN Watch, Waterwerkgroep IVN Vecht & Plassengebied
2. Toekomst IJmeer van Milieufederatie Noord-Holland en partners

In de categorie overheid zijn genomineerd:

1. Reconstructie Julianaplantsoen in Diemen van de Gemeente Diemen
2. Sponge Job Zuidas van Consortium Sponge Job Zuidas
3. Toepassing van droge stof meter bij baggeren van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

In de categorie Waternet zijn genomineerd:

1. Milieuvriendelijke drijfvuilboot
2. Biogas als autobrandstof
3. OMBR: productie hoogwaardig water uit rioolwater

Jaarlijkse uitreiking AGV Prijs

Met het uitreiken van de AGV Prijs wil het waterschap Amstel, Gooi en Vecht aandacht en waardering geven aan innovatieve waterprojecten. Het doel hierbij is de dialoog over waterkwaliteit en waterveiligheid tussen verschillende partijen te bevorderen. In 2009 wordt de AGV Prijs voor de vierde maal uitgereikt. De prijs kent vier categorieën: overheid, bedrijfsleven, belangenorganisaties en Waternet. In totaal zijn er dit jaar 27 inzendingen binnengekomen, verdeeld over vier categorieën.

De uitvoerende taak van het waterschap Amstel, Gooi en Vecht wordt verricht door Waternet.

Bron: agv.nl.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide