Vis & water

Video: Chinese wolhandkrab in trek bij palingvissers

8034
08 okt 2009

Bron: refdag.nl. DEN HAAG (ANP) – Palingvissers vangen nu ze twee maanden niet op aal mogen vissen steeds meer Chinese wolhandkrab. Minister Verburg (LNV) vindt dat goed, maar de vissers mogen daarbij geen aalfuiken gebruiken.

Het mag ook niet als die een ontsnappingsmogelijkheid hebben voor de dikke schieraal, want anders wordt het voor de controlediensten erg moeilijk om hun werk te doen.

Dat liet Verburg de Tweede Kamer woensdag weten. De bewindsvrouw ziet geen reden om het vangen van de Chinese wolhandkrab, een exoot, te beperken. „Omdat de krab goed verkocht kan worden, is het een aantrekkelijke neveninkomst voor de vissers".

Verburg wijst erop dat wel met gewone visfuiken en speciale korven met grotere mazen moet worden gewerkt. Aalfuiken mogen tijdens het vangstverbod op de met uitsterven bedreigde paling, van 1 oktober tot en met 30 november, niet worden gebruikt.

Bron: refdag.nl

Palingvisser Postma krijgt proces verbaal

(Bron: RTV Noord)

ZOUTKAMP - Palingvisser Gaele Postma uit Zoutkamp kan rekenen op een proces-verbaal omdat hij het vangstverbod genegeerd heeft. De AID, de Algemene Inspectie Dienst, kwam woensdag bij Postma over de vloer.

Het vangstverbod voor paling is sinds vorige week van kracht.
Postma wil door het negeren van dat verbod aandacht voor het, in zijn ogen, slechte besluit van de minister.

De visser moet nu zijn fuiken binnen vijf dagen binnenhalen, anders wordt het voor hem gedaan. Of er ook een boete voor Postma in zit, is nog niet duidelijk.

Brief van de minister

Lees hier de Kamerbrief (PDF) waarin minister Verburg van LNV informeert over de handhaving van de het aalvisverbod. Ook gaat de minister in op het gebruik van vistuigen voor de visserij op wolhandkrab tijdens de periode van het aalvisverbod.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.