Vis & water

Japan tegen visverbod tonijn

7358
12 mrt 2010

(Novum/AP) - Tonijnhandelaren van de grootste vismarkt in Japan hebben donderdag gedemonstreerd tegen een voorgesteld internationaal verbod op de vangst van Atlantische blauwvintonijn. Volgens hen wordt de grote Japanse tonijnmarkt op oneerlijke wijze getroffen door een verbod.

Rauwe tonijn is een belangrijk ingrediënt in traditionele gerechten als sushi en sashimi en hiervoor wordt vooral blauwvintonijn gebruikt.

Maar de wereldwijde aantallen blauwvintonijn nemen sterk af, met name in de Atlantische Oceaan, en regeringen worden in toenemende mate voorstander van een vangstverbod om de vissoort de gelegenheid te geven te herstellen. Bijna tachtig procent van de tonijnvangst wordt verhandeld in Japan.

Volgende week wordt op een internationale bijeenkomst in Doha, in Qatar, door 175 landen gestemd voor of tegen een verbod op de export van blauwvintonijn. Europese regeringen lieten woensdag al weten voorstander van een verbod te zijn, de Verenigde Staten kondigden hetzelfde vorige week aan. Als tweederde van de landen voor een verbod stemt komt er een verbod op de handel in de vis.

Handelaren op de Japanse vismarkt zijn tegen een verbod en zeggen dat de soort gered kan worden door strenger beheer van de bestaande tonijn. Velen tekenden een petitie waarin wordt opgeroepen tot een eind van de vangst door middel van lange visnetten.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.