Vis & water

Boomkorvisserij ter discussie

6223
08 jun 2010

Onlangs publiceerde Stichting De Noordzee (SDN) een rapport waaruit onomstotelijk blijkt dat boomkorvisserij ernstig negatieve gevolgen heeft, zowel op het bodemleven als op vispopulaties in de Noordzee. Het signaal is duidelijk: boomkorvisserij moet stoppen.

Stichting De Noordzee luidt noodklok

De vijf belangrijkste conclusies uit het rapport zijn:

  • Populaties van soorten die langleven en zich langzaam reproduceren, zoals haaien en roggen, lopen het meeste gevaar
  • De soortensamenstelling van het bodemecosysteem verandert
  • Er is een verlies aan biodiversiteit
  • Vissoorten worden kleiner, omdat ze steeds minder tijd hebben zich te reproduceren
  • De beschikbaarheid van voedsel voor aasetende (vis)soorten wordt vergroot

“Uit het rapport blijkt eens te meer dat er voor de boomkorvisserij in de toekomst op de Noordzee geen plaats is, en het moet dan ook vervangen worden door een veel kleinschaligere en natuurvriendelijke vorm van visserij”, zegt Monique van de Water van Stichting De Noordzee.

Er is altijd veel discussie tussen natuurbeschermingsorganisaties en de visserij over de effecten van bodemberoerende visserij op het leven in zee. Vissers zijn van mening dat bodemberoering goed is voor platvis. Bodemberoering zorgt namelijk voor een toename van kortlevende soorten zoals wormen: het voedsel voor platvis. Natuurorganisaties wijzen op de aantasting van leefgebieden, de kraamkamer functie van deze gebieden en het verdwijnen van grote en langlevende soorten uit de Noordzee.

Wereld Oceanen Dag

Tijdens Wereld Oceanen Dag in Diergaarde Blijdorp op 6 juni, vroeg Stichting De Noordzee aandacht voor beschermde gebieden in de Noordzee. SDN presenteert ’s middags het Engelstalige rapport ‘Impacts of beam trawl fisheries in the North Sea’, geschreven door bureau Waardenburg.

Het rapport is een samenvatting van 55 wetenschappelijk publicaties over de impact van boomkorvisserij op het leven in de Noordzee. Volgens Stichting De Noordzee en mede opdrachtgever Greenpeace is er voldoende bewijs om boomkorvisserij in de beschermde gebieden van de Noordzee onmiddelijk te verbieden.

Bron: Stichting De Noordzee

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.