Vis & water

Brasems op de Maas honkvast

8946
27 jul 2010

Hoe bewegen brasems zich op een grote rivier zoals de Maas? Zwemmen zij de hele rivier af van het Haringvliet tot richting de Ardennen? Houden de vissen zich min of meer vast aan een bepaalde standplaats? Of worden ze in hun zwemgedrag geblokkeerd door de grote stuwen in de Maas? Allemaal vragen die aan de orde komen in het onderzoek naar migratiebewegingen van brasem op de Maas.

Van brasems is algemeen bekend dat zij door het seizoen heen migreren. Zij zwemmen in het voorjaar naar paaiplaatsen en in de winter verblijven ze het liefst in diep en stabiel water. Je zou dus kunnen denken dat brasem op de Maas in de winter een diepe Maasplas zoals de Loonse Waard opzoekt. Uit onderzoek blijkt echter dat de brasems toch liever terugkeren naar hun eigen plekje op de rivier. Het visstandbeheer zou hier ook rekening mee mogen houden. Want er wordt in een beperkte standpopulatie gevist in plaats van in een populatie die de hele rivier omvat.

Overzicht van het proefgebied en de detectiestations in de Maas.

De onderzochte vissen werden in mei gevangen door hengelaars van HSV Altijd Tevreden te Wijchen op een traject van de Maas in de buurt van Balgoij. De vissen werden van zenders voorzien door medwerkers van VisAdvies en Sportvisserij Nederland en uitgezet in de Loonse Waard. Dit is een diepe plas die in open verbinding staat met de Maas. Met het Nedap Tracking Systeem van Rijkswaterstaat werden de vissen gedurende één jaar gevolgd en waargenomen bij de stuwen van Grave, Megen, Alphen en de waterkrachtcentrale bij Lith. Zij bewogen zich gedurende het jaar wel langs deze stuwpanden, maar keerden toch telkens weer terug naar hun oorspronkelijke vangstplek bij Balgoij (zie onderstaande illustratie).

Waarnemingen van vijf brasems op de Maas.

Klik hier voor de link naar het rapport over migratie van de brasem op de Maas.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.