Vis & water

EU Life Project Elft

5589
28 sep 2010

De afgelopen 4 jaar is het EU Life project “de herintroductie van de Elft” uitgevoerd. In deze vier jaar zijn enkele miljoenen elftenlarven uitgezet in de Rijn. Deze larven zijn gekweekt in Frankrijk, waar een van de laatste levensvatbare populatie elften leeft in het Gironde-Garonne riviersysteem.

Vorig jaar is opnieuw subsidie aangevraagd bij de EU voor dit project. Het is niet gebruikelijk dat aan een project twee maal subsidie wordt toegekend. Vanwege het bijzondere karakter van het project heeft de EU wederom subsidie toegekend.


Uitzetting elft in de Rijn bij Düsseldorf

De helft van de projectkosten wordt door de EU betaalt, de rest wordt door co-financierders bijeengebracht. Sportvisserij Nederland levert de komende vier jaren ook een financiele bijdrage aan dit bijzonder project. De projectuitvoering is voor de komende vier jaren in handen van A. Scharbert. Hij meldde onlangs dat er bij de Duits-Nederlandse grens verschillende elftenlarven zijn gevangen, die op 16 juni 2010 in de Rijn bij Keulen zijn uitgezet. Omdat de larven gemerkt zijn in een bad met een bepaalde chemische stof, kon de herkomst van de vissen met zekerheid vastgesteld worden.

In de komende jaren zal, naast de uitzettingen, de kennisoverdracht van de kweek, de bouw van een kwekerij en inspanningen om terugkeerders te vangen. Ook de opbouw van een stam met ouderdieren in Duitsland moet uitgevoerd worden. Zo wordt het risico gespreid, dat de enige levensvatbare populatie in Europa bij een calamiteit verdwijnt.

-> Alles over de elft

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.