Vis & water

Grevelingen in ademnood (video)

7467
15 okt 2010

OUDDORP - Het Grevelingenmeer verkeert in ademnood. Op steeds meer plekken en al op ondiepte komt zuurstofloos water voor. Dodelijk voor al het leven op die diepte.

Voorgaande jaren werd futloos water gemeten dieper dan tien meter, afgelopen zomer werd vastgesteld dat zich al ernstig zuurstoftekort voordoet op vijf tot zes meter diepte.

De commissie 'Toekomst van de Grevelingen' voerde in opdracht van Rijkswaterstaat het onderzoek uit naar de waterkwaliteit en luidt de alarmbel. Elk jaar wordt de waterkwaliteit slechter en het zuurstofgebrek doodt alle leven.

Op onderstaande video van Bureau Waardenburg is duidelijk te zien dat er een dikke laag rottend materiaal ontstaat, waarin alleen nog maar dode dieren en planten dreven.

Herintroductie van getij lijkt een goede maatregel om het ecologisch functioneren van het Grevelingenmeer te verbeteren. Om de zuurstofhuishouding duurzaam te verbeteren, moet het nieuwe doorlaatmiddel een omvang hebben die minimaal vier tot acht keer groter is dan de huidige capaciteit van de Brouwerssluis. Hiermee kan een getijslag van 30 tot 50 cm gerealiseerd worden. Het nieuwe doorlaatmiddel kan gecombineerd worden met een getijcentrale voor het opwekken van energie. Dit biedt ook kansen voor het extra afvoeren van rivierwater.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide