Vis & water

Waterschap legt vispassages aan in Molenbeek

4509
06 nov 2010

Waterschap Brabantse Delta legt op dit moment een vispassage aan bij stuw Everlanden tussen Nispen en Roosendaal. Via de vispassage kunnen vissen de Molenbeek weer stroomopwaarts zwemmen. Vissen willen stroomopwaarts trekken omdat verderop meer voedsel is, om te paaien of omdat ze daar goed kunnen overwinteren.

Foto: vistrap bij Maurik

Langs de stuw Everlanden legt het waterschap een ‘De Wit’ vispassage aan. Dit is een betonnen bak met tussenschotten en openingen waar vissen doorheen kunnen zwemmen. De openingen liggen allemaal onder water om voor een constante en niet te harde waterstroming te zorgen. De openingen staan in een zigzagpatroon, om rustplaatsen te creëren voor vissen. Zowel kleine als grotere vissen gebruiken de vispassage. De met stenen bedekte bodem van de vispassage loopt geleidelijk op, zodat ook kruipende waterdieren en bodemvissen, zoals de winde, stroomopwaarts kunnen zwemmen.

Vistrap

Naast vispassage Everlanden heeft het waterschap onlangs in de Molenbeek aan de Oude Turfvaartsestraat een vispassage aangelegd. Daar is de stuw verwijderd en vervangen door een vistrap. De vistrap is opgebouwd uit 13 treden op een onderlinge afstand van 10 meter. In elke trede zit een verticale opening van 20 centimeter breed. Vissen kunnen door de openingen stroomopwaarts zwemmen. Daarnaast zorgen de openingen voor een normale en reguliere afvoer van de Molenbeek. Tijdens hevige regenbuien zijn de verticale openingen te klein om al het water af te voeren en zal het water over de trede zijn weg vinden.

In de Molenbeek staan op een aantal plaatsen stuwen. Deze zijn nodig om het waterpeil in de beek te regelen. In droge periodes wordt het water vastgehouden voor de landbouw en tijdens regenachtige periodes kan het water gereguleerd worden afgevoerd. Na de realisatie van de vispassage Everlanden, liggen in de Molenbeek nog twee hindernissen voor optrekkende vissen. Deze liggen in de bebouwde kom van Roosendaal en zullen in de toekomst door de gemeente Roosendaal aangepast worden.

Bron: Waterschap Brabantse Delta

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide