Vis & water

Delfland: vissterfte door vorst

7084
17 jan 2011

Het lijkt alweer even geleden, ijs op de sloten en schaatsplezier. Helaas heeft deze koude periode ook een keerzijde. De vorst eist zijn tol: op enkele locaties in de regio zijn honderden vissen het slachtoffer geworden van de vrieskou.

Afgelopen weken heeft Delfland regelmatig meldingen ontvangen over vissterfte onder het ijs. Locaties waar veel dode vissen zijn gevonden: Berkel en Rodenrijs, Schiedam, Vlaardingen en Rotterdam (Spaanse polder).

De ijslaag houdt alle toevoer van gassen uit de lucht tegen. Als het ook nog troebel ijs betreft, kan er weinig zonlicht doordringen in het water. Hierdoor kunnen planten en algen in het water geen zuurstof meer produceren. De afbraak van bladeren in de waterbodem gaat echter wel gewoon door, en hier wordt ook zuurstof bij verbruikt. Het gevolg is zuurstofloos water, en hierdoor helaas dode vissen.

-> Lees het hele bericht op de website van Hoogheemraadschap van Delfland

-> Meer over vissterfte in de winter en wat je eraan kunt doen

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide