Vis & water

Bruinvis dupe van intrekken verbod op recreatieve nettenvisserij

10398
04 mrt 2011

Staatssecretaris Bleker trekt het huidige verbod op de recreatieve staand want visserij per 1 april in. Daarmee negeert hij de dringende oproep van onder andere Stichting De Noordzee, Vereniging Kust & Zee, Sportvisserij Nederland en het Wereld Natuur Fonds om dit verbod te handhaven en zijn zeedieren die onbedoeld in de visnetten worden bijgevangen, zoals onlangs de bruinvis voor de kust van Katwijk, de klos.

Vorige week raakte een bruinvis verstrikt in een staand want net vlakbij de kust. Normaal gesproken heeft dit de verdrinkingsdood tot gevolg, maar dankzij een oplettende wandelaar kon het dier worden bevrijd. Hiermee is het bewijs geleverd dat ook in Nederland bruinvissen worden bijgevangen in de recreatieve staand want visserij vanaf de kust. Reden te meer om het sinds 1 januari 2011 geldende verbod op deze visserij te handhaven.

Langere netlengte

Staatssecretaris Bleker wil dit verbod echter per 1 april intrekken en staand want visserij op nationaal niveau toestaan. Daarbij zal de toegestane netlengte voor de recreatieve staande netten in bepaalde kustwateren zelfs omhoog gaan van dertig naar honderd meter. Gemeentes krijgen de mogelijkheid om lokaal een verbod op te leggen. Volgens de coalitie van NGO's is dit zeer onverstandig, gezien het feit dat de complexe situatie omtrent staand want visserij alleen op nationaal niveau kan worden overzien. Stichting De Noordzee, Vereniging Kust & Zee, Sportvisserij Nederland en het Wereld Natuur Fonds doen daarom het volgende voorstel: handhaaf het verbod en laat op lokaal niveau een beperkte lengte staand want toe op basis van vergunning.

Risico voor mens en dier

Recreatieve netten, uitgezet vanaf de laagwaterlijn, vormen een steeds groter risico voor mens en dier. Het toestaan van recreatieve staand want visserij langs de Noordzeekust zorgt voor ruimtelijke conflicten. Met het toestaan van langere visnetten in bepaalde kustwateren, zoals in het voorstel van Bleker staat, stijgt de visserij inspanning. Hierdoor zullen grotere risico’s ontstaan voor de natuur in de kustwateren.

 

Beschermde trekvissen zoals zalmen en zeeforellen, zeevogels en bruinvissen worden onbedoeld bijgevangen in de recreatieve netten die in de ondiepe kustzone staan. België kent al een verbod op recreatief staand want vanwege gedocumenteerde verdrinking van bruinvissen. De coalitie van NGO's roept staatssecretaris Bleker op om dit verbod ook in Nederland te handhaven.

   

Lees ook:

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide