Vis & water

Vissen in Noordzee doof door lawaai onder water

4794
17 mrt 2011

Vissen en zeezoogdieren worden door het lawaai dat mensen in de Noordzee veroorzaken, doof. Scheepvaart, boorplatforms en windmolenparken zorgen ervoor dat de dieren een gehoorschade oplopen.

Dat beweert ecoloog Remment ter Hofstede van onderzoeksinstituut IMARES van de Wageningen Universiteit.

Lawaai

Ter Hofstede gaat met verschillende bedrijven en Rijkswaterstaat onderzoek doen naar de omvang van 'herrie onder water'. De ecoloog wil ontdekken wat de gevolgen zijn van het toenemende lawaai.

'Er is een wereldwijde zorg over de ecologische gevolgen voor mariene organismen door menselijke activiteiten veroorzaakte veranderingen in het natuurlijke "geluidslandschap".' Naast gehoorschade kunnen vissen en zeezoogdieren ook schade oplopen aan organen.

Kennis

Bovendien kunnen de dieren door harde geluiden onder water worden gestoord bij hun migraties. Dit kan leiden tot massale strandingen, meent Ter Hofstede. Het ontbreekt echter nog aan degelijke kennis en gericht onderzoek die de voorspellingen van de ecoloog bevestigen.

Ter Hofstede hoopt met zijn onderzoek een schatting te kunnen maken van de omvang van de mogelijke effecten van geluid onder water op vissen en zeezoogdieren.

Bron: Elsevier

-> Meer informatie op de site van Imares

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.