Vis & water

Vissen wordt verkapte melkertbaan

6131
06 mei 2011

Ruim 1800 krabben, 2500 te kleine platvissen, bijna 6000 zeesterren en 215 stuks ondermaatse schelvis.Volgens GreenPeace de bijvangst van twee uur vissen door een boomkorvisser op de Noordzee.

Te wijten aan de vele Europese regels is het voor vissers bijna niet meer rendabel om hun beroep uit te oefenen. 'Gelukkig' komt de Europese Commissie met een vreemd initiatief. De commissie heeft het idee gelanceerd om vissers te laten jagen op plastic afval dat in zee ronddobbert.

Daarmee is het laatste beetje oerinstinct uit het beroep verdwenen. Waar de visser voorheen nog op jacht ging naar scholen vissen, mogen ze nu met speciale netten op zoek gaan naar plastic afval dat later gerecycled kan worden.

De laatste jaren zijn de bergen plastic in zee een steeds groter wordend probleem. Veel zeedieren en vogels stikken in de troep die door de mens wordt achtergelaten. Volgens Maria Damanaki, Europees Commissaris voor Visserij, wordt op deze manier twee vliegen in een klap gevangen. De vissers krijgen een nieuwe bron van inkomsten en het afval wordt opgeruimd.

Al tijden voeren de vissers een bittere strijd tegen de strenge Europese regels over bijvangst, waardoor vissersboten de minder commercieel interessante soorten teruggooien in zee. In de Noordzee alleen al wordt jaarlijks ongeveer een miljoen ton bijvangst dood teruggeworpen in zee.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide