Vis & water

Steuren zwemmen er op los!

9725
11 mei 2012

De eerste waarnemingen van de steuren zijn inmiddels gedaan. En ze zwemmen er op los! Dat blijkt uit de eerste registraties door het NEDAP-systeem van Rijkswaterstaat.

Alle steuren zijn voorzien van transponders in hun buik die vier jaar lang melden waar ze zich bevinden via het NEDAP-systeem. In de Nederlandse rivieren bevinden zich op gezette afstanden kabels op de bodem. Zodra een steur een kabel overzwemt, verzendt de transponder een uniek signaal af, waardoor precies bekend wordt welke vis wanneer over welke kabel zwemt.

Twee werden geregistreerd. Eén van de steuren die door prinses Laurentien werd uitgezet bevindt zich al in de kustzone. André Breukelaar van Rijkswaterstaat verschafte ons vanmorgen de volgende gegevens:

Steur met transponder nr. 10167 (78 cm. en 1,7 kilo, geboren in 2009) werd op 9 mei vrijgelaten door prinses Laurentien in Rotterdam. Deze vis werd op 10 mei tussen 4 en 12 uur drie maal waargenomen in de Oude Maas bij Spijkenisse. Dat is bij de afslag naar het Spui en de Bereplaat (drinkwatervoorziening R'dam en omgeving). Op 11 mei werd de vis gesignaleerd in de Nieuwe Waterweg, Europoort en zwemt dus al in de Noordzee.

Een tweede steur, met transponder nr. 10151 (75 cm. en 1,5 kilo, geboren in 2007) werd op 10 mei vrijgelaten op de Waal bij Kekerdom en werd op 11 mei bij het veerpontje van Brakel geregistreerd. Deze vis van de uitzetting van Kekerdom heeft er een nu al meer dan 60 km op zitten en we mogen er vanuit gaan dat de steur nu al weer verder richting estuarium/ Noordzee is getrokken.

Meer registraties zullen uitwijzen welke route de vis kiest.

-> Meer informatie op www.steureninnederland.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.