Vis & water

Haringlarven hebben last van de warmte

5040
13 jun 2012

De hoeveelheid haring in de Noordzee is weer terug op het niveau van de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw doordat er de laatste jaren weinig op haring gevist mocht worden.

De afgelopen jaren nam ook de hoeveelheid haringlarven sterk toe maar tegelijkertijd is de sterfte van de jonge haringlarven zeer groot. De gestegen temperaturen lijken de energiebehoefte van larven te vergroten en het voedselaanbod te verminderen.

Met het aantal haringen in de Noordzee lijkt het de goede kant op te gaan. Dit jaar mag er volgens de International Council for the Exploration of the Sea 405 miljoen kilo haring uit de Noordzee gevist worden. Dit is twee keer zo veel als de 200 miljoen kilo die vorig jaar gevangen mocht worden. De totale vangst mag in 2013 met nog eens vijftien procent oplopen. Dat is trouwens nog niets vergeleken bij de recordvangst in 1965 van zo’n 1,3 miljard kilo haring.

Maar ja, een serie van zeer hoge vangsten zorgden voor de ineenstorting van de populatie. Vorig jaar werd berekend dat er zo’n 1,7 miljard kilo paairijpe vis in de Noordzee rond zou zwemmen. Na een grondige revisie van de berekeningsmethode zou er in 2011 echter 2,3 miljard kilo aanwezig zijn geweest. Voor dit jaar wordt een zelfde hoeveelheid geschat. Het aantal is daarmee weer terug op het niveau dat we ook in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw hadden.

De toename komt vooral doordat er de laatste jaren volgens het beheerplan van Noorwegen en de EU weinig op haring gevist mocht worden. Er mag nu weer meer gevangen worden omdat de omvang van het paaibestand hoger geschat wordt dan vorig jaar en de visserijdruk laag is.

Ondanks dit positieve plaatje is er toch een zorgwekkende ontwikkeling gaande. De afgelopen jaren nam de hoeveelheid haringlarven spectaculair toe in de Noordzee.

Lees verder op Natuurbericht.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.