Vis & water

Opmerkelijke vangst in de Dommel: 1800 beekprikken

7468
14 mrt 2013

In de Dommel zijn in het kader van natuurcompensatie voor de aanleg van een verkeersknooppunt meanders aangelegd. De beekprik was van dit traject zeer spaarzaam bekend. Echter, bij onderzoek werden meer dan 1800 beekprikken gevangen en overgezet.

Ecologisch onderzoek naar beekprikken De Hogt

Ten zuiden van Eindhoven heeft bij de aanleg van verkeersknooppunt De Hogt natuurcompensatie plaatsgevonden. Hiervoor zijn in de beek de Dommel in maart 2012 onder andere drie meanders aangelegd. Nadat de meanders eerst via duikers met de Dommel in verbinding stonden zijn ze nu volledig in gebruik genomen. Hiervoor zijn de duikers verwijderd en delen van de Dommel tussen de meanders afgedamd (totale lengte afgedamde delen 140 meter), waardoor de hermeandering van de beek bij knooppunt De Hogt is voltooid.

De afgedamde delen zijn door medewerkers van Adviesbureau Viridis in opdracht van Dienst Landelijk Gebied op de aanwezigheid van beekprikken en andere vissoorten onderzocht. De aangetroffen vissen en beekprikken zijn overgezet in de meanders. Er zijn in totaal 1827 beekprikken gevangen, waarvan 31 volwassen dieren en 1796 larven (1 albino vorm). Dit is ruim 13 beekprikken per strekkende meter beek! Bovendien werden er 1950 kleine modderkruipers overgezet.

-> Lees het hele bericht op Natuurbericht.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide