Vis & water

Totaal verbod op afsnijden haaienvinnen in EU

5427
06 jun 2013

De Europese Unie heeft het afsnijden van haaienvinnen geheel verboden. Vissers mogen in geen enkel geval meer de begeerde vinnen verwijderen.

De EU-lidstaten gingen donderdag in Luxemburg akkoord met het voorstel van de Europese Commissie in Brussel. De nieuwe regel maakt een einde aan de uitzondering dat sommige vissers vinnen van karkassen mogen verwijderen. Het totale verbod gaat gelden in alle Europese wateren en op alle schepen van EU-lidstaten waar ook ter wereld.

Vissers moeten haaien voortaan in zijn geheel aan land brengen om te voorkomen dat verminkte, nog levende dieren worden teruggegooid in zee. Haaienvinnen zijn vooral in Azië gewild in soep en als traditioneel medicijn.

Europees commissaris Maria Damanaki (Visserij) vindt het afsnijden van vinnen verschrikkelijk. Ook bedreigt de praktijk het voortbestaan van haaiensoorten.

Bron: Reformatorisch Dagblad

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.