Vis & water

Masterplan IJsselmeer aangeboden (audio)

8790
05 mrt 2014

Het Masterplan IJsselmeer is op 4 maart aangeboden aan gedeputeerde Johannes Kramer van de Provincie Friesland. In dit plan staan adviesmaatregelen om de zieltogende visstand te doen herstellen. Staatssecretaris Sharon Dijksma is nu aan zet om te bepalen welke maatregelen er worden genomen.

Lees hieronder in twee delen het volledige Masterplan IJsselmeer:

De totstandkoming van het Masterplan IJsselmeer ‘visstand en visserij in balans’ is het sluitstuk van twee jaar juridische procedures en intensief lobbywerk door Sportvisserij Nederland en de Vogelbescherming. De dramatisch slechte visstand op het IJsselmeer was een doorn in het oog van de georganiseerde sportvisserij en reden om zich de afgelopen jaren continu hard te maken voor het nemen van maatregelen. Uiteindelijk zijn ook andere betrokken partijen – onder meer provincies, Rijkswaterstaat en het Ministerie van Economische zaken – gaan inzien dat het zo niet langer kon en is er onder leiding van Marjan van Kampen gewerkt aan een plan dat een ommekeer moet inluiden voor het IJsselmeer.

Herstel schubvisstand

Het herstel van de schubvisstand is de kern van het Masterplan. Dat dient als basis om tot een nieuw en duurzaam perspectief voor de sport- en beroepsvisserij te komen. De maatregelen die worden voorgesteld hebben in het bijzonder ingrijpende gevolgen voor de beroepsvisserij. De belangrijkste conclusie en aanbeveling is een structurele en aanzienlijke reductie van de beroepsmatige visserij op schubvis. Zo voorziet het Masterplan in een sluiting van deze visserij voor een periode van drie jaar – dit vangstverbod betreft ook de havenvisserij op schubvis. Na die drie jaar kan naar verwachting een (zeer) beperkte visserij op schubvis worden toegestaan, gecombineerd met aanvullende en nog uit te werken maatregelen.

Andere regulering visserij

Sportvisserij Nederland is blij dat er eindelijk wordt ingegrepen op het sterk overbeviste IJsselmeer. In aanvulling op de herstelmaatregelen is zij van mening dat een andere regulering van de visserij noodzakelijk is. Voor het IJsselmeer zouden dezelfde visserijregels moeten gelden als in de rest van het land. Dus geen uitzonderingspositie meer waarbij de beroepsvisserij ruim baan krijgt, maar de schubvis reserveren voor de sportvisserij. Alleen op die manier kan de visstand echt duurzaam worden beheerd en kunnen duizenden sportvissers weer genieten van de fantastische mogelijkheden die het IJsselmeer in potentie te bieden heeft.

Klik hier voor het interview met PvdA Tweede Kamerlid Sjoera Dikkers, Sportvisserij Nederland directeur Joop Bongers en sportvisser Robert Weijman dat Radio 1 eerder vandaag uitzond.

Lees ook:

Dit onderwerp in de media:
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide