Vis & water

Scholfilet langzamerhand zeldzaamheid

4916
12 jun 2007

De prijzen voor tong en schol gaan de komende jaren verder omhoog. Dat is het gevolg van een besluit dat de Europese ministers van visserij hebben genomen tijdens de Landbouw- en Visserijraad in Luxemburg.

De hoeveelheid schol en tong die de komende jaren in de Noordzee mag worden gevangen, moet jaarlijks met tien procent worden teruggebracht. Met dat besluit wordt een eerder akkoord over vangstbeperking omgezet in wetgeving, meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit maandag.

De beperking blijft van kracht totdat de visserij op schol en tong zich 'binnen veilige biologische grenzen bevindt'. Over de actuele visstand worden de lidstaten van de Europese Unie jaarlijks geadviseerd door visserijbiologen. Die adviseerden in oktober de platvisvangst fors in te perken om te voorkomen dat soorten als schol en tong uitsterven. Op basis van die inventarisatie wordt besloten of de vangstquota kunnen worden verruimd.

Volgens het ministerie heeft de maatregel ingrijpende gevolgen voor de platvissector. De verwachting is dat de komende jaren de mogelijkheden om te vissen op schol en tong met 'enkele tientallen procenten' afneemt. De sector zal moeten innoveren en ook is volgens het ministerie een inkrimping van de vloot nodig.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide