Vis & water

Primeur: NK panlatvissen in Dedemsvaart

6556
03 mei 2007

DEDEMSVAART - Een landelijke primeur: het Nederlands Kampioenschap panlatvissen in Dedemsvaart.

"We zijn de eerste, dus we hebben het NK gelijk maar geclaimd. En het wordt nog erkend ook door de visfederatie", legt Jan van Slooten uit. Hij is een van de initiatoren van de opmerkelijke viswedstrijd, die op vrijdag 1 juni aan de hoofdvaart in Dedemsvaart van start gaat. Een panlat wordt in de bouw gebruikt voor onder andere het leggen van dakpannen. Een panlat is zo'n vijf meter lang. Het idee voor de wedstrijd is geboren in de bouwkeet. Gert Voortman is de aanstichter, zeggen Jan Van Slooten, Harry Beute en Koos Johannes. "Hij kwam op het idee."

Alle vier werken ze bij bouwbedrijf Houtman in Dedemsvaart. Ze gingen wel vaker vissen met het personeel, maar wilden wel eens wat anders. Gert Voortman is er niet bij om het panlatvissen te demonstreren. Hij zag de topvissers in den lande met duur materiaal vissen, maar was wel eens benieuwd of ze dat ook zou lukken als iedereen gelijk materiaal had. Gewapend met een panlat, visdraad, lood en een dobber zal de strijd aangegaan worden. Dertig deelnemers mogen meedoen aan de eerste editie. Theo Leyerik, voormalig Nederlands kampioen sportvissen heeft toegezegd mee te doen. Onder het mom gelijke monniken gelijke kappen wordt er geloot wie waar aan de hoofdvaart mag zitten. Bijvoeren mag niet. En de vis wordt om negen uur gewogen.

Foto Bureau Uijlenbroek

De mannen denken goud in handen te hebben en zien graag dat hun idee proporties krijgt zoals het ging met het NK bommetje, dat ooit ook als een geintje begon. "De hengelsportfederatie wil het voor volgend jaar al als officieel NK op de agenda zetten", weet Van Slooten. "Dus dan komen er ook voorrondes enzo." Harry Beute: "Nou dan kun je er op rekenen dat het nog gekker wordt."

Nu is het aan de heren om straks hun visserskwaliteiten te demonstreren. Het visgerei kan de schuld niet meer krijgen.

Bron: destentor.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.