Zeevissen: tong, gul en wijting in de stad

21 sep 2010

Zeevissen in de stad? Kan dat dan? Ja nou en of dat kan, en het is nog lonend ook! Pim Troost is een echte zeeviscrack, die graag op het strand of vanaf de boot vist. Maar in de zomer heb je daar overdag alleen wat te zoeken als je naar de verre wrakken gaat. Of als je lekker met kunstaas op de geep, makreel of zeebaars vist. Dat is niet zo Pim zijn ding, dus ging hij op zoek naar een alternatief.

In dit artikel lees je dat de stadsboulevard van Vlaardingen dat alternatief  is geworden: dat is zeevissen in de stad, diep landinwaarts! En geeft Pim je in het artikel al de nodige tips, hieronder heeft hij nog meer tips voor je in petto. Zo is Pim nou eenmaal.

Hoewel je langs bijna de gehele oever van de Nieuwe Waterweg (denk bijv. aan de stadsboulevards van Maassluis, Vlaardingen en Rotterdam) tot in het centrum van Rotterdam wel kans maakt op het vangen van zeevis, zijn er natuurlijk altijd van die echte hotspots. Hier kan het soms gezellig druk zijn met medevissers. En een gewaarschuwd visser telt voor twee; vroeg uit de veren dus en zorgen dat je op tijd een mooie plekje hebt.

Werp altijd iets stroomopwaarts in, zodat de lijn zodra het lood op de bodem ligt ongeveer recht vooruit ligt. Zo maak je de meeste afstand, wat niet zelden tot meer aanbeten leidt. In de Nieuwe Waterweg werp je dus met opkomend tij (het water wordt dan vanuit zee landinwaarts 'geduwd') iets richting zee, richting het westen. Bij afgaand tij (waarbij het water terug richting zee in oostelijke richting stroomt) werp je iets richting het oosten, landinwaarts dus.

In de zomer- en herfstmaanden kunnen krabben een ware plaag vormen en dan ga je zomaar snel door je zeeaasvoorraad heen. Neem dus altijd genoeg zeeaas mee en bestel je zeeaas voor de zekerheid een paar dagen vantevoren bij de hengelsportwinkelier. Voor tong zijn zagers top, voor wijting en gul kan een dikke dot zeepieren geen kwaad. Bot maakt het allemaal weinig uit.

Handig: opbergmapjes voor je onderlijnen en paternosters. Zo raakt het hele zaakje niet met elkaar verstrikt en loop je dus niet te hanessen als je snel een nieuwe paternoster aan wilt zetten.

Zeevis vangen diep landinwaarts en middenin de stad geeft een hele aparte ambiance. Maar bovenal is de Maasboulevard in Vlaardingen gewoon ook écht een topstek!  Het is niet voor niks een van Pim's favoriete zeevisstekken.

-> Meer Zeevissen

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.