Knopen en montages

21 mei 2008

Een goede knoop is het halve werk. Op deze pagina’s leer je hoe je een stalen onderlijn aan een nylon hoofdlijn bevestigt met de halve bloedknoop. Voor gevlochten lijn gebruik je de aangepaste halve bloedknoop. Deze knoop voorkomt dat de vaak wat gladdere gevlochten lijn gaat slippen.

Halve bloedknoop

  1. Neem een stalen onderlijn en haal het uiteinde van de nylon door het oog van de wartel. Vorm nu een forse lus.
  2. Sla de lijn nu zes keer om de hoofdlijn en door de zojuist gevormde lus.
  3. Bevochtig de lijn, trek deze voorzichtig aan en schuif de wikkelingen tegen elkaar.
  4. Nu de hele knoop voorzichtig aantrekken, richting de wartel. De stalen onderlijn zit nu muurvast.

DE AANGEPASTE HALVE BLOEDKNOOP VOOR GEVLOCHTEN LIJN

  1. Leg de laatste 30 cm van de gevlochten lijn dubbel en haal deze door de wartel van de stalen onderlijn.
  2. Sla de lus zes keer om de hoofdlijn.
  3. Haal het uiteinde van de lus door de opening voor het oog van de wartel.
  4. Bevochtig de lijn en trek deze voorzichtig maar stevig aan. Knip de lus en het uiteinde van de hoofdlijn kort af en klaar is

Onderlijnen

Op bijna alle wateren kom je snoek tegen. En snoeken hebben gevaarlijk scherpe tanden die je hoofdlijn in één keer kunnen doorbijten. Daarom gebruik je altijd een stevige onderlijn. Close-up van een snoekenbek. Je ziet hier een stuk of 500 vlijmscherpe tanden. Je begrijpt nu waarom je altijd een stevige onderlijn moet gebruiken. En waarom je niet zomaar je hand in de bek moet steken...

De tanden van een snoekbaars zijn ook scherp maar zullen je hoofdlijn minder snel doorsnijden. De roofvissen baars en roofblei hebben helemaal geen tanden. Omdat er bij het kunstaasvissen altijd een snoek kan aanbijten, is het toch verstandig om altijd een onderlijntje te gebruiken.

Onderlijnen zijn er in alle soorten en maten. Ze variëren van dik en stijf tot dun en heel soepel en ze zijn er ook nog eens in verschillende kleuren. Vier soorten onderlijnen, van boven naar onder: zwarte en groene standaard stalen onderlijn (goed voor alle situaties), dikke fluorcarbon onderlijn (voor kraakhelder water en schuwe vis) en een spinstang (specifiek voor pluggen zonder zwemlip, zogenaamde jerkbaits).

Opbergen

Om te voorkomen dat je kunstaas overal in vast komt te zitten kun je het beste een kunstaasdoos aanschaffen. Let op: in zacht kunstaas zitten veel ‘weekmakers’ die plastic laten smelten. Een echte kunstaasdoos kan hier tegen.

Labels

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.