'Vissen op de Waal is voorbij'

16072
17 aug 2009

Bron: gelderlander.nl. MAAS EN WAAL - Door de kribverlaging in de Waal tussen Nijmegen en Druten is het met het vissen op de rivier gedaan. Dat denkt sportvisser Erik van Zandvoort die ervaring opdeed bij de vier verlaagde proefkribben ter hoogte van zijn woonplaats Beneden-Leeuwen. "Het is een zooitje. Een puinhoop. Het is afgelopen voor ons."

Foto: Met graafmachines wordt één van de eerste kribben, tegenover Winssen, op de Waal tussen Nijmegen en Druten verlaagd.

De in totaal acht proefkribben bij Beneden-Leeuwen en Haaften zijn in december 2008 aangelegd. Rijkswaterstaat onderzoekt daar hoe ze wervelingen in het water kan voorkomen. Door de kolken komt zand in het vaarwater van de schepen en moet er vaker worden gebaggerd. Tussen Nijmegen en Druten verlaagt Rijkswaterstaat honderd golfbrekers om de waterstand in de rivier te laten zakken. Mede dankzij die maatregel moeten overstromingen voorkomen worden.

Van Zandvoort: "De vissen kunnen in Beneden-Leeuwen niet meer achter de kribben schuilen. Zelfs met de lage waterstand van nu liggen ze nog onder water. Vanaf de kribben kun je dus geen hengeltje meer uitgooien."

Vissen schuilen stroomafwaarts van de wallen, waar vaak meren zijn van enkele meters diep. Die verdwijnen volgens Van Zandvoort. Bovendien lopen de nieuwe golfbrekers aan die kant geleidelijk af. "Daardoor raak je je uitrusting kwijt. Die blijft tussen de stenen haken."

Van Zandvoort vist zelf vanuit een boot. "Eerst konden we op anderhalve meter van de kribben varen. Nu kan dat niet meer. Bovendien staan op sommige kribben de bakens halfweg. Het is gevaarlijk geworden. Je verliest zo een motor, het is dat ik het hier goed ken."

Van Zandvoort is nu uitgeweken naar de kribben bij Deest. Maar die worden binnenkort verlaagd. Tussen Beneden-Leeuwen en Druten blijven de wallen voorlopig zoals ze zijn.

Bron: gelderlander.nl

TV Gelderland

Op 17 augustus 2009 besteedde TV Gelderland aandacht aan de kriberlaging in de Waal. Klik op onderstaande link, selecteer aan de rechterzijde de datum '17 augustus' en de rubriek 'Nieuws'. Het item over de kribben start na 09"20.

-> Bekijk de uitzending op TV Gelderland

-> Meer over de kribverlaging

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide